Слоновете разпознават враговете по гласа им
Слоновете разпознават враговете по гласа им / sxc.hu

Британски учени са установили, че слоновете са способни да различават гласовете на хората, които представляват опасност за тях. Това означава, че тези животни могат да различават етнически групи, пол и възраст на хората.

Изследването е проведено в националния парк Амбосели в Кения. Неговите автори са пускали на стадо слонове записи с гласовете на хора от две племена, живеещи в района. Едните - масаи, които са по-скоро ловци и животновъдци и отглеждат крави и кози. Те често са съперници на слоновете за достъпа им до вода и пасища заради стадата си. Другото племе са камба, които са земеделци и определено представляват по-малка заплаха за слоновете.

Наблюденията показват, че слоновете имат много по-малко враждебно поведение към камба отколкото към масаите, посочва БГНЕС. Тогава поведението им става определено защитно. Те се групират и започват да душат, когато чуят гласовете на мъжете масаи. Слоновете остават по-спокойни когато чуват гласове на деца, юноши или жени, с които почти никога не влизат във конфронтация.

Предишни изследвания показват, че семейства африкански слонове реагират със страх на миризмата на дрехите на мъже масаи. Тези животни стават особено агресивни при вида на червен плат, който е основен за облеклото на масаите и слоновете го считат за заплаха.

"Разпознаването на хищниците и оценката на степента на непосредствена опасност е от основно значение за оцеляването на голям брой диви животни", обяснява Карън Маккомб, която е специалист по общуването на бозайници в университета в Съсекс.