От тероризъм до отвличане от извънземни - десетки версии за изчезналия самолет
От тероризъм до отвличане от извънземни - десетки версии за изчезналия самолет / снимка: Guliver/Getty Images

От терористична атака, през тайнствено отвличане, дори намеса на извънземни. Десетки са версиите за изчезването на самолета на малайзийските авиолинии. Специалисти не са единодушни в мненията си, освен в едно - трудно може да се говори за мистерия, вероятно има напълно логична причина за изчезването на „Боинг"-а.

Според капитан Симеонов, който е пилот и инструктор с 30 години опит в авиацията, изчезването на самолет трябва да има логично обяснение.

„Всеки търси мистерия, но за мен като пилот за всяко нещо, което се случва във въздуха, в самолет, си има някаква причина. Аз изключвам всякакви варианти да са го отвлекли извънземните. Не смея да си помисля, какво се е случило с тези хора", заявява капитан Тодор Симеонов за Нова телевизия.

Така нареченият имърджънси локейтър - предавателна станция, която изпраща сигнали, също не е засечена.

„Не е имало такъв сигнал, загубена е радиовръзката, самолетът изчезва от радарите и това е. Единствено случаите на мистериозно изчезвания на кораби и самолети в Бермудския триъгълник ми идва. В моя съзнателен живот аз нямам спомен за такова нещо", разказва капитан Владимир Димитров.

Той е с 30-годишен опит. Летял е за виетнамските авиолинии.

„Абсолютна мистерия. Вече колко време не могат да бъдат намерени останки. Не виждам някакво разумно обяснение. „Малейша еърлайнс" е с много добра репутация, както авиокомпанията, така и самолетът Боин 777. За тези 20 години с трипъл 7 има само 3 катастрофи и 3 жертви. Като на практика даже не са и катастрофи", обяснява капитан Димитров.

Един от възможните сценарии за инцидента е взрив на борда, а това да е довело до разкъсването му на хиляди парченца, каквато е и една от хипотезите на разследващите.

„Трябвало е да има много бомби, разположени навсякъде. Самолетът се разхерметизира внезапно и една част от него може да се откъсне, но другата ще остане цяла! Това с една бомба не може да бъде постигнато", смята капитан Димитров.

Друг вариант за голямо разкъсване е изключен, твърди специалистът. Изключват се и лоши метеорологични условия или силна турбуленция, тъй като времето е било спокойно.

Идеята за отвличане се оказва възможна, ако приборите за височина, локация и скорост бъдат изключени умишлено. Вариантът за разбиване на самолета във водата е малко вероятен.

Самолетът излетя от Куала Лумпур за китайската столица Пекин след полунощ в събота и изчезна от екраните в 2:40 часа местно време - 19 минути след излитането. По данни на Malaysia Airlines на борда на самолета е имало 227 пътници и 12 члена на екипажа. 153-ма от тях са граждани на Китай, 38 - на Малайзия, 12 - Индонезия, 7 - Австралия, 4 - на САЩ, 3 - Франция, по двама на Нова Зеландия, Канада и Украйна, по един на Русия, Италия, Холандия и Австрия.

Източник: NovaNews.bg