Търговците на цветя в областта-коректни на 8-ми март
Търговците на цветя в областта-коректни на 8-ми март / dariknews.bg/ архив

Търговците на цветя  коректно са издавали касови бележки и фактури през изминалата седмица, съобщават от НАП-Пловдив.

Проверките и наложеният контрол са с цел, осветляване на приходите в бранша и плащането на дължимите данъци в реален размер, уточняват от Агенцията.

Общо 10 обекта са проверени от НАП-Пловдив. Четири от тях са развиващи търговия на едро, а шест от тях- на търговци на дребно. Всички те са на територията на Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и Хасково. Проверени са още доставките, отчетите, счетоводните документи и дневните обороти от продажби.

Инспекторите установяват значително увеличение на търговците на цветя от миналата година. Отчетени са приходи от 10% до 90%. В хода на проверката, от НАП попадат на фрапиращ случай, където преди година, търговец отчита 0 лв. оборот, а тази година, след данъчен контрол декларира 500 лв. оборот.

Оперативните проверки в навечерието на 8-ми март са първа стъпка от мащабна програма на Агенцията за третиране на риска в бранша „производство и търговия с цветя“. Според анализ на Агенцията, средногодишно бюджетът губи около 7 млн.лв. от недекларирани и непостъпили данъци, корпоративен и данък върху доходите.