Станишев: Не съм виждал по-голяма медийна критичност към правителство в последните десет години
Станишев: Не съм виждал по-голяма медийна критичност към правителство в последните десет години / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Ако медиите са готови да се саморегулират, аз съм готов да го приветствам".

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в отговор на въпрос на Дарик за същността на медийния закон, който според управляващите главните редактори трябва да предложат.

Според Местан "това е протегната ръка, а не прехвърляне на отговорност". Лидерът на ДПС коментира, че има сфери на медиите, които не са регулирани според законодателството в момента - например интернет.

„Ние трябва да си признаем, че имаме тежък проблем с това че имаме в момента три медийни етики. Очертава се да имаме три медийни комисии. Но при цялото ми уважение към вас, смятам, че ние не се нуждаем от вашето посредничество за да разрешим този проблем. Свободата на медиите зависи не от регламентите, които вие ще дадете, и това е един различен разговор, който ние всички трябва да проведем, но без ваше участие", обърна се към управляващите водещият на "Седмицата" по Дарик Кирил Вълчев.

„Знаете, че аз съм абсолютно либерално настроен към въпроса за медийната регулация, защото напълно вярвам в ресурсите на саморегулацията. Освен това ние вече имаме един закон, който регулира електронните медии, а те държат едва 50 на сто от пазарния дял при формирането на общественото мнение. Интернет е извън регулация, социалните мрежи и печатните медии - също. И това е естественото състояние, те са в режим на саморегулация. Призивът ни към вас да кажете как да решим този въпрос беше призив към вашата експертиза - решете го този въпрос. Аз примерно не се чувствам компетентен и затова се обръщам към вашата компетентност и ако вие ни предложите решението на този проблем да бъде още по-радикално либерално чрез премахване на всички регулации и ми кажете че сте готови да поемете отговорност за саморегулирането, аз ще ви приветствам", отговори лидерът на ДПС Лютви Местан.

Въпросът с медийната ситуация у нас коментира и лидерът на БСП Сергей Станишев:

„Очевидно, че тук не става дума за лоши позиции на България като класация, заради натиск от страна на правителството на Орешарски. Аз наистина не съм виждал, особено в електронните медии за последните 10 години по-голяма критичност. В един момент имаше нетърпимост едва ли не към всеки - журналист в това число, който изразява различно мнение, който не харесва нещо в протестиращите и тяхното поведение. Спомняте ли си онзи черен списък „Комисарите на подмяната" - който медиите, заявяващи себе си за бранители на свободата, разпространяваха, заклеймявайки някакви хора за техните позиции. Това нормално ли е, това част от медийната свобода ли е?".

На друг въпрос на Дарик - за евентуалното въвеждане на образователен ценз за семейните добавки, както предлагат експертите от БАН, премиерът Пламен Орешарски заяви, че този подход би бил твърде дискриминационен.