„Боинг”-ът на Малайзийските авиолинии се разпаднал във въздуха?
„Боинг”-ът на Малайзийските авиолинии се разпаднал във въздуха? / снимки: БГНЕС

Издирванията на изчезналия „Боинг 777” на Малайзийските авиолинии, който е в неизвестност вече над 48 часа с 239 души на борда, не дават никакви резултати, съобщи официален малайзийски представител.

„За съжаление не открихме никакви отломки от самолета, нито пък самия самолет”, каза директорът на малайзийската гражданска авиация Абдул Рахман. „Виетнамски самолет забеляза в неделя вечерта отломки край южното крайбрежие, но нямаме потвърждение и за това”, добави той.

РИА Новости съобщи, че според американски участници в издирването, откритите отломки нямат връзка със самолета. По-рано следователите разпространиха хипотезата, че самолетът се е разпаднал във въздуха, съобщи анонимен малайзийски източник, цитиран от Ройтерс.

Малайзийските власти не изключват и възможността изчезналият самолет да е бил похитен. Разследващите са идентифицирали един от двамата мъже, които се качили на изчезналия самолет с откраднати паспорти.

Началникът на полицията Халид Абу Бакар съобщи, че мъжът не е малайзийски гражданин. Властите успели да го идентифицират с помощта на камерите за видеонаблюдение на летището."Това е всичко, което мога да разкрия", заяви той пред АФП. "Все още разследваме дали двамата пътници са се качили на самолета незаконно", обясни Бакар.

Междувременно Малайзия изпрати кораби да разследват забелязан плаващ обект, за който се предполага, че е възможно да бъде спасителен сал.

"Получихме информация, че самолет е забелязал нещо като преобърнат спасителен сал", заяви ръководителят на гражданската авиация на Малайзия Азхарудин Абдул Рахман.

Пилотът на изчезналия самолет - 53-годишният Захарие Ахмад Шах, бил толкова запален по пилотирането на Боинга, че си направил негов симулатор в къщи, с който се упражнявал в извънработно време, разказаха негови колеги, цитирани от Ройтерс. Захарие имал 18 000 летателни часа опит като пилот и работел в компанията от над 30 години, а 27-годишният помощник-пилот Фарик Абдул Хамид е имал 2763 летателни часа и работел за компанията от 2007 г., допълва БГНЕС.

Според източниците пилотът бил отлично запознат с устройството на „Боинг 777” и е невъзможно той да носи вина за изчезването на самолета.

Говорителят на китайското външно министерство заяви, че "малайзийските власти трябва да увеличат усилията си". На борда на изчезналия самолет има 150 китайци. Роднините на част от пътниците в самолета изразиха гняв и критики към малайзийския въздушен превозвач, както и към властите в Пекин и Куала Лумпур за липсата на информация около изчезването на МН370.

Боингът на Малайзийските авиолинии се разпаднал във въздуха
netinfo

Самолетът „Боинг 777-200” е излетял за китайската столица Пекин след полунощ в събота и е изчезнал от екраните в 2.40 ч. - само 19 минути след излитането. По данни на китайската агенция Синхуа връзката е загубена, докато самолетът е летял над Виетнам. На борда е имало пътници от Китай (160 души), САЩ, Франция, Италия, Украйна и Русия.