Лютви Местан: Радикалните течения са проблем за европарламента
Лютви Местан: Радикалните течения са проблем за европарламента / Дарик Добрич

Председателят на ДПС Лютви Местан прогнозира разширяване на присъствието на крайни националисти в Европейския парламент, което според него е тревожно. „Бих искал нормалните партии, които се разполагат в демократичния спектър, да съхранят позициите си, защото разколебаването им отваря ниша за радикални течения – било крайно националистически, било крайно популистки”, заяви в Добрич Лютви Местан. Той добави, че в българската политика има популистка ниша и партията на Бареков е поредната модификация на популисткия вот. „Смятам, че тя няма да се реализира в мащабите, в които това се случи през 2009 година. При Бареков ще бъдем свидетели на един редуциран вариант на този популизъм”, подчерта лидерът на ДПС.

Движението има амбицията да съхрани позициите си в Европарламента. Критериите за издигане на кандидати за евродепутати от ДПС ще бъдат компетентност, познаване работата на евроинституциите, принадлежност към ценностите на либерализма, комуникативни умения, каза Местан. Вече текат номинации на местните структури, до края на март областите ще посочат кандидатите си, а листата ще стане известна след средата на април.

Искам да успокоя г-н Станишев, че ще продължаваме да поставяме въпроса с човешките права, особено за нерешените, заяви още Лютви Местан. Той обясни, че така отговаря на едно според него абсолютно нелепо и неприемливо обвинение към ДПС от страна на БСП, че движението генерира етническа омраза, поставяйки въпроса за майчиния език. „Струва ми се, че има доста обективни ограничители точно БСП да ни бъде съдник и да ни обвинява в провокиране на език на омразата. Истинското напрежение се генерира от упорития им отказ да приведат и изборния кодекс, и редица проблеми, свързани с правата на човека в съответствие европейските стандарти”, добави Местан.

Той коментира и предложението за референдум за изборната система, като заяви, че не трябва допитването да се съвместява с евровота. „Този вот и без това вече ще бъде достатъчно ангажиран и натоварен с вътрешнополитическата проблематика, така че да избледнее европейската. Вкараме ли и референдума, ще превърнем евроизборите тотално във вътрешнополитически вот”, коментира Лютви Местан.

Той и представители на централното ръководство се срещнаха в Добрич с местния актив като част от обиколката им в Североизточна България. На срещата присъстваха Йордан Цонев, Рушен Риза, Алиосман Имамов, Мустафа Карадайъ, Четин Казак, Филиз Хюсменова и др.