90 километра нови пътища ще имаме в страната до края на тази година
90 километра нови пътища ще имаме в страната до края на тази година / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Политиката на правителството е за диференциране на източниците на газ и едно от решенията е реализирането на проекта „Южен поток". В компетенциите на Министерството на регионалното развитие е да издаде разрешителните за строителство на газопровода - така коментира регионалният министър Десислава Терзиева ролята на ресорното министерство в изграждането на алтернативни пътища за доставки на природен газ в контекста на кризата с Украйна.

„А за другите връзки няма пречка от наша гледна точка към този момент. Когато България и съответните ведомства са готови да строят връзките от гледна точка на Министерството на регионалното развитие всички разрешения могат да бъдат издадени веднага, стига да няма някакъв екологичен проблем или друг проблем от гледна точка на правото на преминаване на съответната тръба", обясни министър Терзиева.

Относно Закона за публично-частно партньорство министър Десислава Терзиева заяви, че е била „против" във вида, в който беше приет. „И сега е видимо, че той не работи", допълни тя.

„Няма никаква пречка частните партньори да правят публично-частно партньорство и без него. Аргументите са правни и икономически. За да се случи то, по този закон, са необходими около 3 години. Той е рестриктивен, а обектите по него са малки", допълни министърът.

Политиката на нашето правителство е да продължим строителството на големите инфраструктурни проекти, като идеята ни е да обърнем внимание и за рехабилитация на по-малките, второкласни, пътища, обясни министър Терзиева.

Участъкът на автомагистрала „Марица" до границата с Турция ще бъде готов и пуснат в експлоатация през тази година, както и 15 км от магистрала „Струма" от Сандански до Кулата, съобщи още регионалният министър:

„В момента се строи „Струма"2, нейният срок е догодина. В момента там текат отчуждителни процедури, отнемане на хумусен слой и всичко върви по график. Но в момента е в първоначална фаза на изграждане. Тази година остава само участъкът Сандански-Кулата до края на годината да бъде готов. „Марица" се очаква да бъде открита ноември 2014 г. На този етап нямаме притеснения за забавяне на проектите. Магистрала „Тракия" ще ремонтираме около най-лошите участъци - около Пазарджик, Пловдив. Обходният път на Враца и първият участък от Западната дъга на Софийския околовръстен път ще бъдат готови също", допълни Терзиева.

По думите й около 90 километра нови пътища ще имаме в страната към края на тази година, обеща регионалният министър.

Цялото интервю с Десислава Терзиева чуйте на Radio.DarikNews.bg