Шопов: Евроатлантическите ценности са да бъдем гейове и лесбийки
Шопов: Евроатлантическите ценности са да бъдем гейове и лесбийки / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Шопов: Евроатлантическите ценности са да бъдем гейове и лесбийки
70722
Шопов: Евроатлантическите ценности са да бъдем гейове и лесбийки
  • Шопов: Евроатлантическите ценности са да бъдем гейове и лесбийки

Дебатите по промените в Закона за защита от дискриминация рязко свалиха нивото на парламентарната реч в пленарната зала.

Народният представител от „Атака" Павел Шопов се обяви против промените, които синхронизират европейските правила с българските и гарантират по-висока защита от дискриминация, в това число и на сексуална основа.

„Ние се занимаваме в залата с този грандиозен проблем, защото такава била директивата. От Брюксел ни нареждат по телефона също като „Ало, ало, Москва - слушаме", „Ало, ало, Брюксел - слушаме", слушаме и изпълняваме - и то в българското общество, което е силно консервативно и против тези неща. Как да ги наричам, не знам, да не обида някого. Стигаме го големия въпрос на великия Ботев: Кой си ти? Звяр, мъж, жена или хермафродит, страшен проблем на фона всички други. Самият Ботев, може би, от тук нататък с това свое велико изречение би бил под ударите на Закона, същия този закон, който приемаме. Такива, казвате, са евроатлантическите ценности. И ние, няма как, евроатлантическите ценности са да бъдем двойни, може би тройни - лесбийки, педерасти - това са евроатлантическите ценности", коментира от парламентарната трибуна народният представител от „Атака" Павел Шопов.

Парламентът не прие на второ четене заглавието и текст на проект за законови промени, които предвиждат забрана на дискриминацията и по отношение на промяна на пола. Депутатите обсъждаха законопроект за изменения в Закона за защита от дискриминация, внесени от Министерския съвет.