Шефът на НСО ген. Тодор Коджейков и заместникът му подадоха оставки
Шефът на НСО ген. Тодор Коджейков и заместникът му подадоха оставки / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ръководството на Национална служба за охрана (НСО) - началникът на службата бригаден генерал Тодор Коджейков и заместник-началникът полковник Калин Иванов подадоха оставки.

На сайта на НСО е съобщено, че оставките са подадени вчера - 26 февруари, като мотивите за това са лични.

За оставката на ген. Тодор Коджейков малко по-рано през деня потвърди лично президентът Росен Плевнелиев.

Директорът на Националната служба за охрана бригаден генерал Тодор Коджейков е подал оставка. Мотивите са изключително лични и затова е най-добре ген. Коджейков да ги изложи, заяви президентът пред журналисти.

Ще отнеме малко време, има процедура, но аз съм оптимист, че добрата работа, която досега видяхме в НСО в едни доста трудни времена, ще бъде запазена и надградена, каза още Плевнелиев в отговор на въпрос за избора на нов ръководител на службата.

В края на април 2013 г. служебното правителство на Марин Райков предложи на президента Росен Плевнелиев да издаде указ, с който да освободи бригаден генерал Тодор Коджейков като заместник-началник на НСО и да го назначи за началник на службата. Ген. Коджейков и полк. Иванов изпълняваха временно двете длъжности от май 2012 г. след подадения рапорт от генерал-лейтенант Димитър Димитров за освобождаване от поста началник на НСО.

Тодор Коджейков работи в Националната служба за охрана от 1997 г. НСО е подчинена на държавния глава. Освен зам.-началник на НСО, преди да оглави службата Коджейков ръководеше охраната на бившия премиер Бойко Борисов.