Не очакваме отлив на украински туристи от България
Не очакваме отлив на украински туристи от България / снимки: Impact Press Group и Дарик Варна, архив
Не очакваме отлив на украински туристи от България
70706
Не очакваме отлив на украински туристи от България
  • Не очакваме отлив на украински туристи от България

Не очакваме отлив на украински туристи от родните ни курорти. Политическата криза и вълненията няма да спрат потока на гости от разбунтуваната държава, смятат представители на туристическия бранш.

Според доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара събитията в Украйна ще дадат отражение върху българския туризъм, но то няма да е сериозно.

„Нека не забравяме, че политическата криза кара доста украинци да ходят на по-сигурни места извън страната и това да го съчетават с ваканции. Тези, които идват у нас, са по-заможни хора. Да не говорим, че много украинци имат имоти по нашето Черноморие и дори една част от тях и в момента ги обитават”, коментира доц. Маринов. Прогнозата му е, че няма да се постигне онзи ръст на украинския пазар, който страната ни регистрираше през последните 2-3 години.

През 2013 г. гостите от Украйна бяха в Топ 5 на чуждите летовници. „Бележим 13,5% ръст в броя на украинските туристи в сравнение с 2012 г. Над 200 000 посетители от Украйна са почивали по родното Черноморие”, уточни специалистът.

Не очакваме отлив на украински туристи от България
netinfo

Председателят на Съюза на хотелиерите на „Златни пясъци“ Георги Щерев предположи, че може да има леко отдръпване на украински туристи. Сериозни катаклизми обаче няма да се случат, смята той.

Най-голям оптимист е Гешо Любенов, управител на голяма туроператорска фирма, работеща основно на украински пазар. Според него потокът на гости от Украйна към България ще остане същият, дори не е изключено да има леко увеличение. „Украйна е една от страните, която прави много сериозен ръст последно време. На базата на този ръст ние въобще няма да усетим отлив на украински гости. Аз и мои колеги смятаме, че кризата в Украйна по-скоро ще удари сериозно туристически дестинации като Турция и Испания. Те ще загубят драстично украински туристи”, смята Любенов.

Той потвърди, че в началото на кризата в Украйна ранните записвания са спрели, но вече има известно раздвижване. Според него застоят ще окаже някакво влияние, но той може да бъде наваксан. Освен това голяма част от украинските туристи, както и руските, се записват в последния момент - около 2-3 седмици преди началото на пътуването. Факт, който беше потвърден и от Георги Щерев, и от Стоян Маринов. „И Украйна, и Русия не са привърженици на ранните записвания. Така че като наближи сезонът - някъде към средата на април, тогава може да се коментира какво ще бъде състоянието на украинския пазар спрямо България. Сега просто гадаем”, каза доц. Стоян Маринов.

Не очакваме отлив на украински туристи от България
netinfo

На въпрос ще могат ли украинците да си позволят ваканция зад граница с оглед сериозното обезценяване на местната валута – гривната, Стоян Маринов отговори: „200 хил. туристи от над 40-милионна държава е капка в морето. 200 хил. души няма да обеднеят толкова драстично. Една такава бройка - независимо от случващото се в Украйна, е съвсем логично да дойде пак в България”.

И според Гешо Любенов украинците ще могат да дойдат на почивка у нас това лято, защото страната ни е евтина дестинация. Той е категоричен, че по отношение цена-качество България почти няма конкуренция.

Попитан доколко склонни са хотелиерите и туроператорите да направят отстъпки за украински туристи, Любенов каза: „Не сме разсъждавали да правим някакви специални отстъпки. Не мисля, че евентуално намаление на цената на пакетите би оказало голямо влияние, тъй като тя е достатъчно ниска”.

Като се изключат неизвестностите около украинските туристи, от бранша очакват добър летен сезон. Гостите от чужбина няма да са по-малко в сравнение с миналото лято, смятат те. Записванията на германския пазар засега вървят отлично, очаква се много добро присъствие и на руснаци, които са и най-големият контингент. Картината обаче ще се изясни след финала на туристическите борси в Москва и в Берлин през март.