Как избират олимпийските спортове?
Как избират олимпийските спортове? / БГНЕС

Как избират олимпийските спортове...т.е. кое определя олимпиабилността на даден спорт?

Отговорът на това питане има два пътя. Единият е официален и ако го поемем, ще трябва да следваме серия от критерии, всичките съчинени и съвсем не общовалидни. Вторият път е по-истинен и според него олимпийските спортове се определят на принципа на...

Ама чакайте малко. Нека започнем по-отрано.

Кое е олимпийски спорт и кое - не, кое влиза в програмата и защо? Това е въпрос от компетентността само и единствено на Международния олимпийски комитет. Единствената дисциплина, която е присъствала на всички модерни олимпиади е атлетиката. Останалите спортове са променливи и в известен смисъл незадължителни.

Ранните модерни олимпиади са се опитвали да мерят състезателния елемент в различни активности, които днес ние не бихме определили като спорт - например тегленето на въже, олимпийски спорт от 1900-та до 1920 година. От 1896 година до 1932 година има друг олимпийски спорт, базиран на въже - катерене по въже с дължина 13 метра. До 20-те години основно се е мерила бързината на катерача, но след това е бил въведен и терминът стил. Хайде сега, представете си съдийска комисия, която съпоставя различни стилове в катеренето по въже. През 1924 година 22-ма участника в дисциплината получили отлична оценка по стил.

Подобни странни изчезнали олимпийски спортове са още състезанията с балони с нагорещен въздух, стрелянето по живи гълъби и един изгубен спорт, наречен Jeu de Paume, който се появява само на лондонската олимпиада през 1908 година и е толкова странен и негледаем, че след това е изключен. Прилича на нещо средно между тенис и скуош.

Като казахме тенис, ето ви пример за спорт "иди ми, дойди ми". Първо, в олимпийската програма, после изваден, после пак прибавен. Стрелбата с лък - същата работа. Ръгбито също беше извадено от олимпийските спортове, но ще се завърне през 2016 година. Голфът... и него тази съдба ще го сполети. С какво голфът е по-олимпийски спорт от полото например, което е било в програмата, но е извадено безвъзвратно. Не е ясно. Соло синхронното плуване също изкара малко и вече не е олимпийски спорт.

Международният олимпийски комитет има едно особено разделение - основни и неосновни спортове. Разделението на базата на посещаемост, но не в исторически план, е в последно време. Ето как например борбата, традиционно основен олимпийски спорт, се оказа, че на лондонските игри през 2012 година не е достатъчно посещавана и рязко стана неосновен спорт, заедно с бейзбола, скуоша, спортното катерене и още няколко подобни. С цел ограничаване на средства, давани за неосновни спортове, борбата за една бройка да изхвръкне от олимпийската програма, което щеше да е грандиозна глупост.

Абсолютно същото важи и за зимните спортове. Скиоринг - скиор, дърпан от куче или кон, ски - балет, синхронно пързаляне - ето ви част от спортовете, които се борят за място в зимните игри и имат исторически основания за това. Но да се върнем на въпроса.

Какво определя олимпиабилността на един спорт? Официално - зрителският интерес, неофициално - нищо.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук