Населението в страната намалява  с 8 души на час
Населението в страната намалява с 8 души на час / sxc.hu

 

Населението в страната намалява с над 60 хиляди души на година, което са 172 човека на ден или 8 души на час. Това съобщи в Пазарджик председателят на Центъра за демографска политика Искрен Веселинов. Той отбеляза, че това е само количествената характеристика, а другата - невидимата, е също толкова сериозна и ужасяваща, тъй като  повече от половината новородени  са от малцинствата, голяма част от тях неинтегрирани и несоциализирани.

За 5 години населението в Пазарджик е намаляло с 22 хиляди души, каза  проф. Петър Иванов, заместник-председател на Центъра за демографска политика. Според него България е попаднала в жестока, дълбока бездна на демографската катастрофа.

Страната ни  е на първо място по намаляване и изчезване на населението, посочи проф. Иванов, позовавайки се на официалните статистики на Световната банка, на ЕК, на ЦРУ.
Той направи препратка към сайта на ЦРУ, където според него са достоверните данни за населението на България към юли 2012 г. - 6 891 300, от над 9 млн. през 1989 г.
Според него една от причините за демографската криза е неравномерното развитие на регионите. Като пример той направи съпоставка на състоянието в София и Пазарджик.
Само за 5 години, от 2007-ма до 2012 година,  населението на Пазарджик е намаляло с 22 000 души, докато в София се е увеличило с 60 000 души.

Представителите на Центъра за демографска политика посетиха Пазарджик по покана на сдруженията  "Граждани за пряка демокрация"  и „Активни граждани”.