Съдът отказа да образува дело за клевета по иск на Румен Петков
Съдът отказа да образува дело за клевета по иск на Румен Петков / снимка: БГНЕС
Съдът отказа да образува дело за клевета по иск на Румен Петков
70666
Съдът отказа да образува дело за клевета по иск на Румен Петков
  • Съдът отказа да образува дело за клевета по иск на Румен Петков

Софийският градски съд е отказал на бившия вътрешен министър и функционер на АБВ Румен Петков да образува дело за клевета. Петков подаде иск за 50 000 лв. срещу вестник "Галерия", в чиято публикация той беше наречен „оръженосец на Първанов" и „пощенски гълъб".

Там пишеше още, че Петков се срещал с Бойко Борисов, Николай Гигов и Георги Първанов, а от тази среща вестникът имал запис. В последствие се оказа, че запис не съществува.

Петков обвини, че съдията, отказал да образува дело, е бил свързан с Делян Пеевски. И обеща да изпрати решението на Висшия съдебен съвет, европейски дипломати и Европейската комисия.

"Ще изпратя това разпореждане до ВСС, за да знае той какъв потенциал в политическия анализ има в съдебната система; за да знае ВСС, че за български съдия да се лъже не е проблем, да се тиражират лъжи не е проблем, да се тиражират клевети не е проблем; че за българския съдия някой да бъде определян като "оръженосец" и "пощенски гълъб" не е проблем", каза Петков.

Той цитира текстове от решението на съдия Мирослав Георгиев и изрази мнение, че има "записи, които си заслужава да бъдат разглеждани в Юридическия факултет".

Какви примери даде Румен Петков и какви коментари направи по тях той чуйте в звуковия файл

Той отбеляза, че по тъжбата на президента с мандат 2002-2012 Георги Първанов има движение и по нея съдията е подходил по различен начин.