Служителите на РЗИ Варна протестираха, искат увеличение на заплатите
Служителите на РЗИ Варна протестираха, искат увеличение на заплатите / DarikNews.bg, архив
Служителите на РЗИ Варна протестираха, искат увеличение на заплатите
70665
Служителите на РЗИ Варна протестираха, искат увеличение на заплатите
  • Служителите на РЗИ Варна протестираха, искат увеличение на заплатите

Около 50 служители на Регионалната здравна инспекция във Варна протестираха срещу ниските заплати в сектора. По време на обедната почивка, те се събраха във фоайето на сградата на РЗИ Варна и изказаха исканията си пред събралите се журналисти.

„Заплатите ни са обидно ниски, с тях не може да се живее. Най-високо платени сред нас са инспекторите, а те вземат по 500 лева след удръжките. Никой не ни обръща внимание, забравени сме от всички. Искаме малко уважение, дори с 50 лв. да ни увеличат парите, ще сме доволни. Няма как да стачкуваме ефективно, тъй като сме държавни служители и законът не ни дава това право”, заявиха протестиращите.

Те споделиха, че са изпратили писмо до Министерството на здравеопазването, както и до синдикатите, но засега не са получили отговор. Исканията им се споделят от почти всички работещи в Регионалната инспекция, като по техни думи дори тези, които не са били на протеста, също застават зад тях.

Директорката на РЗИ Варна д-р Божанка Георгиева не присъстваше, но служителите коментираха, че и тя подкрепя идеите и исканията им.

„От нея нищо не зависи. Бюджетът е ограничен и пари няма, ние се надяваме на министър Таня Андреева”, обявиха работещите в инспекцията.

Те споделиха, че условията на труд са задоволителни и не са сред причините за протеста. Служителите изразиха готовност да продължат с протестите, ако гласът им не бъде чут.

„Обмисля се вариант и за общонационални действия, тъй като ситуацията е идентична и в другите инспекции. Възможно е да се организираме в столицата”, допълниха протестиращите.