Петър Стоянович: НГДЕК трябва да получи мястото, което заслужава - в центъра
Петър Стоянович: НГДЕК трябва да получи мястото, което заслужава - в центъра / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Класическата гимназия остава в центъра до края на учебната година
70612
Класическата гимназия остава в центъра до края на учебната година
  • Класическата гимназия остава в центъра до края на учебната година

На този етап няма аргументи за връщането на учебният процес на Националната гимназия за древни езици и култура в сградата в кв. „Модерно предградие" - учебната година на класическата гимназия ще бъде завършена в сградата на 13 ОУ до Женския пазар. Това заяви в интервю за Дарик министърът на културата Петър Стоянович.

Скандали и спорове къде да се помещава гимназията разделиха родители, учители и ученици след края на ремонта на сградата в „Модерно предградие", за който бяха отпуснати над 2 млн. лева европейски средства.

Според министър Стоянович държавата трябва да вземе трайно решение за съдбата на Националната класическата гимназия, като тя получи мястото, което наистина заслужава - в центъра на София. Той увери, че държавата и общината ще се нагърбят с постепенния ремонт и на 13-то училище до Женския пазар в столицата, където в момента се помещава НГДЕК.

Наследеният горещ проблем в коя сграда да се помещава класическата гимназия в София министър Стоянович определи като „политически и управленски". Важно е кое от двете решения ще гарантира здравето на децата, устойчив учебен процес и ще спази логиката и закона - който проект отговори на тези условия, зад него ще застана", коментира министърът на културата.

Мястото на най-елитния класически лицей - максимално близо до центъра

Той обаче посочи, че логиката все повече изкристализира, защото „в една развита европейска страна, за каквато искаме да се смятаме, мястото на най-елитния класически лицей е максимално близо до социалния и градски център".

Петър Стоянович отбеляза и съмненията за опасната среда на ремонтираната сграда в „Модерно предградие", заради твърденията за открит азбест в стените. „Надявам се до 14 дни да ми бъде представена тази експертиза, за да мога да взема решение", каза министърът и допълни, че трябва да има яснота как е проведен ремонтът на сградата. Одитът на първо четене показал сериозни забележки за качеството и количеството на направените реконструкции.

На този етап нямам никакво основание да преместя учители и ученици в „Модерно предградие", подчерта министърът на културата.

За класическото образование и класическата гроздова - какво стои зад изтикването на НГДЕК в периферията

„Разликата между класическото образование и класическата гроздова, която със сигурност се предпочита от немалка част от избирателите, е въпрос, който със сигурност няма да решим. Но трябва да направим поне така, че в следващото поколение - онези българи, което ще водят държавата след нас, да има един малко по-оформен и европейски мислещ елит", коментира Петър Стоянович, запитан за това кой има интерес елитното класическо образование да бъде в периферията не само на София, но и на обществения интерес.

„Зад всеки един аргумент, примерно за това класическата гимназия да бъде изтикана в периферията, няма как да не стои или личен егоизъм или корпоративен интерес", каза министърът.

По думите му явно е време да се удари по масата и да стане ясно кой от двата подхода е по-правилното решение, да се вземе държавнически акт по въпроса. „Даже ще препоръчам на директора на НГДЕК след като стана ясно, че на този етап няма аргументи за връщането на класическата гимназия в „Модерно предградие", ще й препоръчам да направи всичко възможно с цялата законова строгост като администратор да спре всякакви форми на вътрешни дрязги и на морални фалити, които продължават да се случват в тази гимназия", обяви Петър Стоянович.

Ще убеждаваме Брюксел, въпреки вложените европари за ремонта в „Модерно предградие"

Министърът на културата призна, че вложените над 2 млн. лева европейски средства за ремонта на сградата в „Модерно предградие" са проблем и ще се водят разговори с Брюксел по темата.

„Два милиона и половина не са пари, които в която и да е област, могат да бъдат премахнати с лека ръка като проблем, но в пъти е по-важно здравето и обучението на нашите деца, а не формалното изпълнение на едни критерии, пък били те и дадени от брюкселските маншети", коментира министър Стоянович.

„Ще потърсим всякаква форма да убедим Брюксел, че тази промяна е наложителна - още повече, че тук не става въпрос да превърнем сградата в Модерно предградие в хотел, казино или бардак", допълни той.

Според него дори и да няма позитивни сигнали на този етап, българската държава трябва да се нагърби с решение, което е най-правилно за нейните деца, а оттам и за бъдещето й като духовна нация.

Цялото интервю с министър Петър Стоянович чуйте на Radio.DarikNews.bg