Съдията по делото Октопод не си направи отвод
Съдията по делото Октопод не си направи отвод / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Съдията по делото "Октопод" не си направи отвод
70593
Съдията по делото "Октопод" не си направи отвод
  • Съдията по делото "Октопод" не си направи отвод

Съдията по мегаделото „Октопод" Румяна Ченалова отказа да си направи отвод. Искането дойде от защитата на подсъдимите. Адвокатите се позоваха на думите на депутата Делян Пеевски, който споменава как бившият вътрешен министър Цветан Цветанов имал специални отношения към Ченалова и интерес точно тя да гледа делото.

След като каза, че не й е оказван натиск, съдията заяви, че всеки има право да изразява мнението си свободно и отказа да си направи отвод, който щеше да доведе до рестарт на дългия и разточителен процес.

Още сутринта Ченалова беше привикана във Висшия съдебен съвет, за да бъде изслушана от дисциплинарната комисия. Срещу нея се води производство заради скандал с източването на македонски тютюнев холдинг. Веднага след това бе дадено и началото на заседанието по делото „Октопод", по което основен подсъдим е бившият сътрудник на ДАНС Алексей Петров. То започна с искането за отвод.

Основание на адвокатите дадоха нападките между Пеевски и Цветанов. Медийният бос и злополучен кандидат за шеф на ДАНС твърди, че Цветан Цветанов е настоявал пред главния прокурор Сотир Цацаров да се прикрие разследването срещу Ченалова.

Създало се е и впечатлението, че Цветанов изключително държи именно тя да гледа мегаделото „Октопод". Освен това защитата припомни думи на Цветанов, казани пред медиите преди години, когато той определи една 12-годишна присъда като минимално полагаща се за подсъдимите.

От прокуратурата обаче не се съгласиха с доводите на адвокатите с думите, че няма как от изказванията на политиците да се направи извод за това предубеден ли е съдът.

„Не смятам, че има основание за отвод от това, че един човек е казал нещо. Неговата дума за мен тежи, колкото думата на всеки един човек. Ако делото започне от начало, е още по-непредвидимо кога и как ще завърши", коментира прокурор Светлозар Костов.

След продължителен размисъл Ченалова отсече, че няма никакви данни за пристрастие от страна на съдебния състав и личното мнение на други лица няма как да бъде основание за отвод. Ченалова каза, че не е нужно след всяка публикация да се стига до такива искания.

В случай, че тя се беше оттеглила, това щеше да означава нов старт за тежкия процес, който се гледа вече над 2 години.

Съдията по делото "Октопод" не си направи отвод
netinfo