Лекари се борят за живота на кърмаче, чиято кожа била третирана със сол
Лекари се борят за живота на кърмаче, чиято кожа била третирана със сол / снимка: sxc.hu

Специалистите в Детска клиника в МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" АД се борят за живота на кърмаче. Тримесечното момиченце от Стара Загора е доведено от 31-годишната си майка в крайно тежко състояние. Семейството живее в изключително лоши социално-битови условия, а майката обяснила, че е третирала кожата на детето до края на втория месец със сол по съвета на по-възрастна жена. Впоследствие кожата на детето силно се зачервява и се напуква.

Преди десет дни за пръв път детето попада в Детско отделение, но след еднодневен престой майката напуска самоволно стационара заедно с момиченцето, въпреки тежкото му състояние, обясни д-р Марлена Панайотова, която е приела детето в интензивния сектор на Детска клиника.

За постъпката на майката, която постави на риск живота на детето, са били уведомени още тогава социалните служби и личният й лекар.

Днес детето е постъпило отново в тежко общо състояние, с температура от 39,1 градуса, със силно влошени кожни лезии. Момиченцето е със силно разранена кожа, до свличане, с усложнение до сепсис.

За лечението са потърсени незабавно осем специалисти. Случаят е консултиран от спешен лекар, двама специалисти по "Детски болести", специалист "Инфекциозни болести", специалист "Кожни болести", специалист "Анесетезиология и реанимация" и детски хирург, който направи венесекция на детето, с което осигури венозен път за реанимацията и лечението му.

Кърмачето е в крайно тежко състояние и е с опасност за живота.

Междувременно стана ясно, че семейството на тримесечното бебе, за чийто живот се борят лекарите в болницата в Стара Загора, ще получи еднократна помощ и ще бъде подпомогнато от социалните служби в града. 31-годишната майка има още две деца, които според лекарите също са изложени на риск, тъй като са останали сами в домашни условия, докато сестричката им се бори за живота си.

До този момент кърмачето не е било настанено в социална институция, тъй като липсва съгласие на майката. „Ако детето оцелее, има вероятност, с препоръката на медицинска комисия, да издействаме такова настаняване", обясни д-р Марлена Панайотова, която е приела детето в Интензивния сектор на Детска клиника.