Standard&Poor;`s понижи кредитния рейтинг на Украйна
Standard&Poor;`s понижи кредитния рейтинг на Украйна / снимка: БГНЕС

Американската компания "Стандарт енд Пуърс" (Standard&Poor`s), която наблюдава световната икономика, понижи кредитния рейтинг на Украйна. Според рейтинговата агенция дългосрочният кредитен рейтинг на страната в чужда валута се променя от "CCC+" на "CCC" с "негативна" прогноза.

В началото на месеца рейтинговата агенция „Мудис" понижи суверенния кредитен рейтинг на Украйна с една степен от Caa1 на Caa2, с негативни прогнози. Сред мотивите си тя посочи ескалацията на напрежението и продължаващия риск от криза на външната ликвидност на Украйна дори ако външната подкрепа от Русия бъде изплатена, както се планира тази година.

От 18 до 20 февруари украинската столица Киев се превърна в арена на кървави сблъсъци между демонстранти и полиция. На четвъртия ден власт и опозицята договориха споразумение за изход от кризата, което предвижда предсрочни президентски избори, коалиционно правителство и конституционна реформа. Часове по-рано Европейският съюз постигна съгласие за налагане на санкции на Украйна.

Повече за случващото се в Украйна вижте ТУК