Насърчават студенти да стават учители
Насърчават студенти да стават учители / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Младите хора ще бъдат насърчавани още от студентската скамейка да започнат да преподават в училищата и след това да останат на работата. Това обясни във Варна Стоян Цонев, началник на отдел „Програмиране“ в Министерството на образованието, който очерта приоритетите на просветното ведомство за следващия програмен период.

Предвижда се да се въведе нова длъжност „стажант-учител“, което ще позволи наемането на по-голям брой млади преподаватели. Техният  стаж ще е по-дълъг от задължителните стажове на студентите и ще бъде платен.

От образователното министерство обмислят също да предоставят стипендии и допълнителни стимули на студентите в педагогически специалности те да продължат и да завършат образованието в тази сфера.

Стратегия на просветното ведомство предвижда още младите хора да получават повече пари и да имат възможността да израстват по-бързо в кариерата. „Основният проблем е ниското заплащане на младите педагози  и затова са толкова малко“, коментира Цонев. Обмисля се младшият учител да става старши за 5 години, а не както досега за 10 години.

Другата задача на образователното ведомство през следващия програмен период ще бъде да задържи децата в училище. Целта е да се намали броят на отпадналите от училище на 11%. Към момента този процент е малко над 12 на сто.

„Ние сме доста близко до средното европейско ниво по процент на  преждевременно напусналите училище. Това не означава, че не трябва да го свалим още този процент и затова си поставяме тази цел, която е напълно изпълнима за нас – през 2020 г. процентът да бъде сведен до 11“, каза още Цонев.

От просветното министерство са си поставили също за цел до 2020 г. около 35% от българите  на възраст между 30 и 34 години да имат завършено висше образование. Сега този процент е близо 27.

Амбицията на образователното ведомство е новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ да стартира до края на тази година, а реалното изпълнение на дейностите да започне от януари 2015 г.  Приоритетни остават  проектите за целодневна организация на учебния ден в училищата и  за  извънкласни дейности "Успех". Другите проекти са за ученически и студентски практики в реална работна среда. „Петият приоритетен проект, който ще стартираме още в началото, е за студентските евростипендии“, каза още Цонев.

Приоритетите на новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ бяха представени на конференция във Варна. На нея бяха очертани и възможностите за европейско финансиране в сферата на образованието през следващия програмен период.

Събитието бе част от национална кампания на Министерството на образованието и науката. Тя е насочена към директори на училища и детски градини, представители на университети, центрове за професионално обучение и неправителствени организации.