Родители на деца с диабет настояват за финансиране от държавата
Родители на деца с диабет настояват за финансиране от държавата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Родители на деца с диабет настояват за финансиране от държавата
70528
Родители на деца с диабет настояват за финансиране от държавата
  • Родители на деца с диабет настояват за финансиране от държавата

Родители за пореден път поискаха държавата да покрие поне част от лечението на болните им от диабет деца с инсулинови помпи.

Около 300 са малчуганите, които имат нужда от подобни помпи, а България е единствената страна на Стария континент, която не заплаща нито лев за това лечение. Цената на една инсулинова помпа е над 7000 лева, а стойността на консумативите по нея възлиза на 250 лв. месечно.

От Здравната каса съобщиха, че Фондът за лечение на деца вече е направил предложение държавата да покрива въпросното лечение. Проблемът обаче се състои в това, че ако Касата осигури инсулинови помпи на нуждаещите се деца, това ще предизвика финансови затруднения и недоволството на други групи пациенти, които ще се почувстват дискриминирани.

Поставянето на помпа намалява значително риска от развитие на усложнения при малчуганите с диабет. У нас диабетно болните деца са около 1500. Счита се, че 20% от тях имат нужда от лечение с помпа. Но към момента при едва 70 от децата родителите са успели да закупят подобни устройства, обяснява националният консултант по детска ендокринология доц. Мая Константинова.

„За разлика от Словения, където 100% от децата с новооткрит диабет веднага имат възможност да започнат лечение с инсулинова помпа, като на 100% се поемат помпата, консумативите, а и вече и глюкозния сензор, а ние нямаме абсолютно никаква част още от това лечение. Ние стартирахме проучване, като се сравниха средствата за лечение с инсулинови помпи и се оказа, че много повече средства се хвърлят, когато има усложнения. Така че нямаме основания по-нататък да бъдем евтини на брашното и скъпи на триците", добави Константинова.

Според проведена анкета сред българските лекари 70% от тях са готови да назначат лечение с помпи на нуждаещите се. Финансиране обаче няма, въпреки че в България подобно лечение съществува от 2007 г.

От своя страна, от Здравната каса обаче уточниха, че имат задължението да осигуряват равнопоставеност при достъпа до лечение на всички здравноосигурени. Заплащането на инсулиновите помпи само за деца е дискриминационно по признак възраст, допълват от институцията.

От Националната асоциация на децата с диабет обаче са на мнение, че държавата първо трябва да покрива нуждите за измерване на кръвната захар при диабетиците и след това да мисли начини за финансиране на лечението със скъпите инсулинови помпи.