Синьо единство ще иска президентско вето, ако НС заобиколи забраната за ученически екскурзии по тъмно
Синьо единство ще иска президентско вето, ако НС заобиколи забраната за ученически екскурзии по тъмно / снимка: БГНЕС

Партия „Синьо единство" ще поиска от президента да наложи вето на предлаганите промени в Закона за туризма, свързани с ученическите екскурзии, защото ако те бъдат приети от НС ще заобиколят забраната за пътуването на учениците в тъмната част на денонощието. Това обяви в ефира на Дарик зам.-председателят на партията и бивш депутат Ваньо Шарков.

От формацията смятат, че има открити лобистки действия на кабинета в полза на определени турооператори и превозвачи, тъй като въпреки съществуващата в закона забрана за нощни екскурзии на учениците, в проекта се предлага през зимата пътуванията да приключват до 20 часа, а през летните месеци - до 22 часа.

"В БАН има Институт по метеорология и хидрология, който казва кога изгрява и кога залязва слънцето и това определя каква е светлата част на денонощието", каза Шарков и посочи, че според законопроекта светлата част на денонощието през зимата у нас приключва в 20.00 часа, което е "смехотворно".

Голяма част от катастрофите се случват при намалената видимост през нощта, а това е свързано и с умората на водачите, напомни Шарков.

"Няма никаква логика да се опитват с такива хитринки да лобират", коментира той и допълни: "Не мога да кажа какво толкова ще спечелят, като го направят, но видим е натискът, с който се опитват да се правят тези промени. Видимо е това, че в предишни кабинети се опитваше чрез промени в други закони да се промени и тази част от закона за туризма".

Приканен да назове хората с пряк личен интерес за поправката, Шарков каза, че ги е посочвал при предишни гласувания в парламента. "Защото е видно, че има един депутат от ДПС, който беше собственик, сега мисля, че синът му е собственик на една от големите превозвачески фирми. Видно е, че имаше един зам.-министър на транспорта в тройната коалиция, който сега е председател на асоциацията на едрите превозвачи, който е собственик на една от големите превозвачески фирми, когато става въпрос за автобусни линии", каза Шарков.

От Синьо единство са настояли или Министерският съвет да оттегли този текст от законопроекта, или НС да отмени предложения текст, защото по думите на Шарков "той граничи с безумието".

Той се закани, че ако предложението се приеме от парламента, от формацията, която представлява, ще стигнат до президента и ще поискат от него да наложи вето върху тези текстове от закона.

Забраната за нощни пътувания при организирани ученически екскурзии беше въведена от депутатите след тежката трагедия през нощта на 4 април 2004 година, когато в река Лим загинаха 12 деца от Свищов.