Няма да ремонтират баня Гъбата, укрепват само козирката
Няма да ремонтират баня Гъбата, укрепват само козирката / Александър Коларов, Дарик Варна
Няма да ремонтират баня "Гъбата", укрепват само козирката
70469
Няма да ремонтират баня "Гъбата", укрепват само козирката
  • Няма да ремонтират баня "Гъбата", укрепват само козирката

Варненската централна баня, популярна още като „Гъбата“, няма да бъде ремонтирана и няма да функционира повече като баня. Все още не е ясно какво точно ще бъде построено на нейно място, но докато това се случи, козирката на сградата ще бъде укрепена, като се премахнат опасните елементи. Това заяви за Дарик търговският директор на дружеството, което стопанисва зданието, Андрей Василев.

Причината „Гъбата“ да затвори врати е в окаяното състояние на водопровода, който я захранва с минерална вода. По думите на Василев, той е „съсипан“ от абразията на химичните елементи, които съдържа водата.

„Преди време имахме среща с бившия зам.-кмет Вили Жечев, на която проведохме разговори за евентуалното възстановяване на този водопровод. Неговият разход обаче е 270 000, за да се захрани от сондажа до калните бани. И в момента основното средство на банята – минералната вода, не идва до нея. Тогава каква баня е тя? Генерира прекалено големи загуби, а в същото време се наводняваха и мазите на съседните кооперации“, коментира директорът на „Лазурен бряг 91“.

Баня „Гъбата“ не работи от повече от 3 години, като всички търговски обекти на нейна територия, с изключение на един хранителен магазин, също са затворени.

Няма да ремонтират баня "Гъбата", укрепват само козирката
netinfo

Част от козирката на емблематичното за Варна здание падна преди 7 години. След премахването на отломките от инцидента и мраморните облицовки на козирката, минералната баня продължи да действа до 2010 г. 

Няма да ремонтират баня "Гъбата", укрепват само козирката
netinfo


В близките седмици предстои козирката на сградата да бъде укрепена, след като граждани са сигнализирали за лошото състояние на постройката и опасността от повторно срутване. Вследствие на сигнала, кметът на район „Одесос“ Георги Недев е издал предписание за укрепване или събаряне на останалата част от козирката.

Няма да ремонтират баня "Гъбата", укрепват само козирката
netinfo


Подобна на „Гъбата“ е и съдбата на другата обществена баня във Варна – тази в квартал "Аспарухово". Тя е затворена от години и по думите на кмета на района Йордан Николов, няма изгледи да заработи в близките години.

„При нас няма постъпили запитвания, а и като цяло времето на подобен тип бани като че ли вече отмина. Интересът на самите граждани в нашия район липсва“, обясни Николов.