Полиция и жандармерия нахлуха във фабриката за минерална вода в Хисаря
Полиция и жандармерия нахлуха във фабриката за минерална вода в Хисаря / снимка: DarikNews.bg
Полиция и жандармерия нахлуха във фабриката за минерална вода в Хисаря
70455
Полиция и жандармерия нахлуха във фабриката за минерална вода в Хисаря
  • Полиция и жандармерия нахлуха във фабриката за минерална вода в Хисаря

Полицаи и специализирани полицейски части нахлуха по обед във фабрика за бутилиране на минерална вода в Хисаря. Освен служители на местното полицейско управление в акцията са участвали и жандармеристи в пълно бойно снаряжение, съобщиха за Дарик очевидци.

Причината за нахлуването на полицейски части е, че собственикът на компанията Димитър Консулов не допуска работници, които трябва да работят по проект на общината за подмяна на стар водопровод и канализация.

„Не искам да възпрепятствам работата по проекта, но настоявам преди да допусна машините да работят в двора на фабриката, наред с всички необходими документи, да бъде представен и съгласуван план за безопасна работа от Инспекцията по труда, коментира пред Дарик Консулов, който в момента е извън страната.

От своя страна кметът на града Пенка Ганева обясни, че изтича срокът за изпълнение на проекта за подмяна на водопроводната- и канализационна мрежа на три квартала в Хисаря. Ако не приключим с ремонта до 30 март, трябва да платим неустойки в размер на 25% от стойността на проекта, който е 33 млн.лв. Парите са спечелени по ОП „Околна среда" и ако се наложи да плащаме неустойки, те ще са в размер на 7 млн. лв., точно толкова, колкото е бюджетът на Община Хисаря за цяла година, уточни още инж. Ганева.

Ганева бе на място заедно с началника на РУП Иван Иванов.

Пред Дарик комисар Иванов бе лаконичен „Не се притеснявайте! Всичко е наред!

Отговорни за това, че жителите на Хисар могат да останат без нова ВиК мрежа, са кметът и координаторите на проекта, които не са изпълнили всички законови изисквания, категоричен е бизнесменът Димитър Консулов. Няма влязло в сила и решение на Административния съд, пред който обжалваме заповедта на кмета, именно заради неизпълнено предписание на инспекцията по труда.

Адвокатите на частната компания, координаторите на проекта и представителите на фирмата-изпълнител от „Главболгарстрой", е трябвало да се срещнат, за да подпишат необходимото споразумение за извършване на целия ремонтен процес, но поради създалата се обстановка, този документ също не е подписан.

„Сезирам прокуратурата за самоуправство, защото тази сутрин представители на общинската администрация са направили опит в присъствието на полицията, да срежат оградата на фабриката с ъглошлайф, при което се е наложило охраната на предприятието да действа инцидентно", потвърди адвокатът на компанията Илиан Шопов.

По информация на Дарик по обед двама от работниците са били арестувани и отведени в полицията, но малко по-късно са били освободени. Очаква се становище на директора на МВР-Пловдив по отношение на правното основание за действията на служителите на полицията.

Други новини от Пловдив