История, български и география - задължителни за 11-12 клас
История, български и география - задължителни за 11-12 клас / снимка: Sofia Photo Agency, архив
История и География да се изучават до края на обучението в училище, заяви Клисарова
70449
История и География да се изучават до края на обучението в училище, заяви Клисарова
  • История и География да се изучават до края на обучението в училище, заяви Клисарова

Обществото няма да се съгласи „български език" и „история" да не се изучават до последен курс на обучение. Това заяви образователният министър Анелия Клисарова по време на форум за представяне на европейската програма „Хоризонт 2020". По думите й предметите „История на България", „български език" и „география" трябва да се изучават до края на обучението в училище и ще присъстват в 11-и и 12-и клас и в новия Закон за училищното образование.

Клисарова заяви, че след 15 април тази година ще бъдат открити възможностите за обновяване на новите научни конкурси и сесията към Фонд "Научни изследвания".

Анелия Клисарова добави, че проектите на програмите за Закона за училищното образование са подготвени от кабинета на ГЕРБ, но са качени на интернет страницата на образователното министерство, защото за тях са похарчени много пари. Според Клисарова така се осигурява повече прозрачност в работата на ведомството. Министър Клисарова е категорична, че в 11-и и 12-и клас ще се изучават както „български език", така и „история" и „география".

„Моето лично мнение е, че колкото са по-зрели децата, ще научат повече от нашата история", добави тя.

Министър Клисарова посочи, че работата по Фонд „Научни изследвания" стартира отново на 15 април. Тя заяви, че за повече прозрачност в работата му в оценяването на проектите ще бъдат включени и международни рецензенти: „Финансирането ще започне от 19 февруари. Започваме с финансиране на 15 договора. В оценката на проектите, за да бъде прозрачна, ще включим експерти".

До 1 септември всички одобрени проекти, материали и рецензии ще бъдат качени на сайта на Фонд „Научни изследвания".