Безпилотни самолети ще следят концесиите, заяви Анна Янева
Безпилотни самолети ще следят концесиите, заяви Анна Янева / netinfo

„През декември миналата година и през януари тази година Министерството на икономиката и аз като отговорен зам.-министър възложихме на фирма да направи замерване на три находища, избрани на случаен принцип, не по сигнал. При проверките използвахме нов за нас метод, който в международната практика съвсем не е нов, а широко се прилага. Той включва замервания чрез безпилотен самолет".

Това коментира в интервю за „Труд" заместник-министърът на икономиката Анна Янева.

„След като заснеме находището, се създава цифров модел, на базата на който впоследствие може да се изчисляват обемите на подземните богатства, които са иззети. Методът е бърз, обхваща цялото находище, много е точен и не може да се манипулира. Ограничението му е, че се използва само при находища, в които се добива суровина по открит способ (не под земята - б.р.)", каза още Янева.

По думите й поставената цел е тези три проверки да не бъдат изолиран случай, а същият метод да се приложи за голяма част от находищата.

„Това може да стане за една година. Трябва да се съобразим със сроковете на отчитане, които имат самите концесионери, за да можем да направим сравнение с данните от проверките. Освен това методът е приложим само при определени метеорологични условия, като самото заснемане не отнема много време. Изчисленията и анализът след това са тези, за които са нужни повече усилия. Смятам обаче, че освен констативни резултати, методът ще окаже превантивно въздействие върху концесионерите", допълни зам.-министърът.

Тя уточни, че извършените до момента проверки обхващат находища за скално-облицовъчни и инертни материали, където най-често има нарушения.

„И в трите проверени находища има разминаване между данните за добити и заснети количества подземни богатства от началото на концесиите, като разликите варират около 20%. Освен това при две от проверките наблюдаваме и излизане от контура на самото находище, тоест направо може да говорим за незаконен добив", добави Янева.