Американски банкер: В България има университет за скимиране
Американски банкер: В България има университет за скимиране / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Поредният случай на осъден българин в САЩ за кражби от банкомат със скимиращи устройства накара банков експерт да говори за български университет, завършван от престъпници, пише „Труд".

Преди седмица Милен Маринов (39 г.) бе осъден в щата Вирджиния на 6 години и три месеца затвор, след като на 25 септември се призна за виновен по повдигнатите срещу него обвинения. През 2011 г. той инсталирал във Вирджиния бийч и окръг Енрико 5 скимиращи устройства на банкомати и откраднал информация за картите на 262 души.

Благодарение на схемата били задигнати $130 000, преди измамата да бъде разкрита, когато едно от устройствата изпаднало от банкомат и полицията разбрала за кражбата.
Сикрет сървис свърза Маринов с кражбите във Вирджиния, тъй като откритата по банкомат негова ДНК била вече в базата данни. Оказало се, че през 2012 г. той били осъден в Охайо на 14 месеца затвор за подобни престъпления.

Маринов не говори пред съда, но адвокатът му обясни, че той е само изпълнител, а не организатор на измамата. Осъденият имал в България дете, болно от аутизъм, и взел заем от "безскрупулен индивид", за да плаща за лечението му. За да го върне, той склонил да пътува до САЩ и да извършва престъпления.

"Тези хора в България не си играят", заяви адвокатът Тим Куик.

"Очевидно има български университет за скимиране, който престъпниците завършват", заяви Дъг Джонсън, който е вицепрезидент по рисковия мениджмънт на Американската банкерска асоциация, цитиран от в. "Вирджиниън пайлът".

Той смята тези престъпления за голям проблем. Статистиката сочела, че средно при банков обир се крадат 3-4 хил. долара, докато измамник със скимиращо устройство може да прибере над $30 000 на ден. Асоциацията работела по система за оповестяване за такива престъпления, която ще заработи догодина.

Маринов, който пребивавал нелегално в САЩ, е поредният българин, осъден в САЩ за кражба със скимиращи устройства.

Миналата седмица Димитър Ангелов (29 г.) и Димитър Колев (26 г.) се признаха за виновни, че през септември 2013 г. поставили скиминги и камера в град Спрингдейл, край Синсинати, с цел източване на данни на банкови карти.