В най-известния пипиниерски център в Северозападна България  - Типченица, почетоха Трифон Зарезан
В най-известния пипиниерски център в Северозападна България - Типченица, почетоха Трифон Зарезан / Мирослав Гетов

Освен с производството на лозов посадъчен материал и на висококачествени вина, мездренското село Типченица е известно с това, че неговите жители могат да се веселят юнашки като в народна песен. Доказаха го за пореден път навръх Трифон Зарезан.

Тазгодишното честване на жизнерадостния празник започна по нетипичен начин: с пресъздаване на кукерски обичай за прогонване на злите сили, болести, мани, суша и градушки далече от старопланинското селище. В ролята на кукери се превъплътиха възпитаници на местната детска градина, водени от учителката Иванка Георгиева.

По инициатива на кмета на селото Георги Георгиев за трета година се проведе конкурс за най-хубаво вино, в който се включиха 21 производители. При червените вина авторитетната комисия с главен сомелиер общинския съветник Цветан Тодоров отличи домашното винце на доайена Иван Михайлов, а при белите вина - врачанския мискет на винарска изба „Шато Типченица”.

В най-известния пипиниерски център в Северозападна България  - Типченица, почетоха Трифон Зарезан
netinfo

По-сетне празничното множество се отправи към местността „Гложето”, където беше извършен традиционният ритуал зарязване на лозите. Пръв хвана лозарските ножици, наричани от местните стопани „конде”, и поля главините обилно с бъклицата за берекет управителят на фирма „Скай клуб” Сергей Кирков, която стопанисва 400 дка лозови масиви в землището на най-известния пипиниерски център в Северозападна България. След него зарязаха най-възрастният лозар - 75-годишният самодеец Васил Кирилов, кметът на Мездра Иван Аспарухов и най-малкият „трифонец” - двегодишният Цветан Иванов, който специално за случая дойде пременен в народна носия.

По-паметливите не без гордост си спомниха, че навремето в прочутите типченски „маточници” са се произвеждали до 3,5 млн. броя лозови подложки и калеми, които освен у нас, са се изнасяли в страните от бившия Съветски съюз, Гърция, Албания и пр. Наред с безбройните наздравици, за високоградусното настроение на всички се погрижиха младежкият духов оркестър от Ботевград и тригласният народен хор „Типченски майки” при НЧ „Съзнание - 1899”. А сред най-оригиналните благословии бе тази: „Колкото приказки в устата на жената - толкова грозде по лозята!”.

В най-известния пипиниерски център в Северозападна България  - Типченица, почетоха Трифон Зарезан
netinfo

 

Накрая типчени извиха хоро на мегдана и спретнаха общи трапези, на които отпиха от кехлибарения еликсир на боговете - врачанската  теменуга, и сръбнаха от вкусната курбан чорба, приготвена от майстора-готвач баба Василка Христова. Състоя се и конкурс за най-кръшна ръченица, спечелен от опитната играорка Веселка Луканова.