Сидеров обмисля да напусне като председател на корупционната комисия
Сидеров обмисля да напусне като председател на корупционната комисия / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сидеров обмисля да напусне като председател на корупционната комисия
70394
Сидеров обмисля да напусне като председател на корупционната комисия
  • Сидеров обмисля да напусне като председател на корупционната комисия

След няколко безуспешни опита на различни парламенти и 42-рото Народно събрание ще работи по приемането на Етичен кодекс за депутатите. Това съобщи председателят на етичната парламентарна комисия Пламен Славов от БСП.

Междувременно лидерът на „Атака" Волен Сидеров заяви, че обмисля да освободи поста на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси.

По думите му тя е безсмислена, защото е бойкотирана от всички институции, с които би трябвало да си сътрудничи. С думите „Не зная за кой случай говорите" Сидеров заяви, че ако бъде внесен сигнал в комисията, тя би разгледала казуса с изнесената информация от словесните престрелки между Делян Пеевски и Цветан Цветанов.

Малко е вероятно и парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси да разгледа информацията, излязла след скандала между бившия вътрешен министър и Пеевски, за кадруване в съдебната власт, медиен чадър, както и признанието от самия Пеевски, че притежава медии, независимо, че тези данни не фигурират в декларацията му за конфликт на интереси като народен представител.

Волен Сидеров обяви, че комисията, която оглавява, е неработеща и на практика безсмислена. Дори обмислял да освободи поста:

„Трябва да ви кажа, че съм силно разочарован от работата на институциите в България, защото работата на тази наша комисия е блокирана, според мен, много сериозно от липсата на отговор от институциите. Оказва се, че нито една институция, граждани или политици, когато бъдат поканени да говорят, не идват - нищо не се случва, няма санкции. Превръща се в една куха форма, след което аз силно се замислям дали да продължавам да съм начело на тази комисия или да се оттегля. След това хората ще ме питат: „Ти какво направи в тази комисия?".

Сидеров обясни, че може да влезе сигнал за случая с Пеевски и Цветанов, но оттам нататък не знаел какво ще се случи.

Тази седмица, председателят на етичната парламентарна комисия Пламен Славов от БСП също каза, че на практика не могат да разгледат случая, защото комисията се занимавала само със случаи, в които са нарушени правилата и редът на Народното събрание, уточнени в правилника за работа.

Според Пламен Славов Етичен кодекс за депутатите може да служи за по-ефективна мярка, която да регулира поведението на народните представители. До момента нито един парламент през годините не е успявал да се обедини около такъв кодекс. От няколко месеца обаче депутатите работили по него.