Кметът връща решението за заплатите на съветниците
Кметът връща решението за заплатите на съветниците / varna.bg

"Обмислям вариант да върна за преразглеждане решението на Общинския съвет относно формирането на възнагражденията на съветниците". Това съобщи в социалната мрежа Фейсбук кметът на Варна, ден след като местните парламентаристи си гласуваха заплати от по 1000 лева.

Пред Дарик Портних се аргументира така: "Мисля, че ресорната комисия не разгледа темата в детайли и поради тази причина не се получи задоволителен дебат. Подобно решение трябва да бъде по-стабилно мотивирано."

Попитан колко биха излезли на бюджета заплатите на съветниците, ако решението влезе в сила, Портних отговори: "Тази сметка лесно може да бъде направена".

Грубата сметката на Дарик показва цифрата от 564 000 лв. - заплати по 1000 лева за 47 съветници (без председателя) за 12 месеца.

Пред Дарик кметът на Варна поясни, че ще изчака законовия 7-дневен срок и ще върне конкретното решение за преразглеждане от съветниците.

Решението бе взето на сесията в сряда с 32 гласа "за" и 7 "против". Според него общинските съветници ще получават месечно възнаграждение в размер на 70% от заплатата на председателя на градския парламент.

Седемте гласа против увеличението на заплатите бяха на съветниците от БСП. По време на дискусията Аврам Тодоров обяви, че на ресорната комисия не се е стигнало до консенсус за размера на възнаграждението и какъв процент да е той от заплатата на председателя на съвета. Да получават 70% от заплатата на председателя (1020 лв. бел.ред.) предложи Тодор Мутафов.