Бомби и павета по Джумая джамия. Протестиращите спират пред Турското консулство
Бомби и павета по Джумая джамия. Протестиращите спират пред Турското консулство / снимка : Виктор Кадири
Бомби и павета по Джумая джамия. Протестиращите спират пред Турското консулство
70372
Бомби и павета по Джумая джамия. Протестиращите спират пред Турското консулство
  • Бомби и павета по Джумая джамия. Протестиращите спират пред Турското консулство

Протестното шествие щурмува сградата на Джумая джамия в центъра на Пловдив. Десетки павета и бомбички полетяха към джамията, въпреки силния полицейски кордон. Изпочупени са прозорци. Нанесени са щети и на турската сладкарница, която се намира в сградата на джумаята.  Напрежението ескалира към 11.30ч., когато протестиращите стигнаха до центъра на града, като по-рано днес блокираха бул."Шести септември".

Бомби и павета по Джумая джамия Протестиращите спират пред Турското консулство
netinfo

Към 12ч. протестното шествие стигна до турското консулство в града, където протестиращите не спират със скандирания  "цигани", "еничари" и "Долу ДПС!". Заради усложнената обстановка в Пловдив е пристигнал и директорът на Главна дирекция национална полиция комисар Тодор Гребенаров, който бе забелязан цивилен от репортер на Дарик. Гребенаров има богат опит от дългите антиправителствени протести в Пловдив  миналата година. По думите на директора на полицията в Пловдив Пламен Узунов няма ранени и пострадали. Журналисти обаче забелязаха, че полицай бе ударен от камък по предпазната каска на главата.

От Съдебната палата, през целия център на града, шествието се води от група гайдари от Карлово. Целият периметър се охранява от над 200 полицаи и жандармеристи, като през цялото време гърмят десетки бомбички и се пускат сини и жълти димки от привържениците на футболните агитки. По неофициална информация са хвърляни стъклени бутилки и по мъж от ромски произход.

Към 13ч. протестното шествие се върна към бул."Цар Борис III Обединител", който бе блокиран.

Над 1500 протестиращи се събраха още в 9.30ч тази сутрин пред Съдебната палата в Пловдив на организиран протест срещу искането на мюфтийството да се възстанови собствеността върху  вакъфските имоти в България, сред които стотици фенове на различни футболни отбори от цялата страна и граждани от Пловдив, Карлово, Сопот и други градове.