Скандали в парламента за езика на предизборната кампания
Скандали в парламента за езика на предизборната кампания / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Скандали в парламента за езика на предизборната кампания
70364
Скандали в парламента за езика на предизборната кампания
  • Скандали в парламента за езика на предизборната кампания

По-малко от час беше заседанието на парламента тази сутрин, което приключи със скандали и липсва на кворум. Причината - парламентът отхвърли идеята на ДПС за водене на предизборна кампания на майчин език. От ДПС не се регистрираха в началото на заседанието, а ГЕРБ и Атака напуснаха пленарна зала, когато Лютви Местан взе думата.

Сутрешни скандали разтресоха пленарната зала. ДПС бойкотира заседанието на парламента. Всички депутатите от партията отказаха да влязат за регистрация в началото на пленарното заседание. При първата регистрация нямаше кворум. Председателят на парламента Михаил Миков отмени регистрацията и минута по късно народните представители събраха кворум. Малко след това депутатите отхвърлиха предложението на ДПС изборната кампания да се води и на друг език, освен на български. Така нареченият „майчин език" беше една от най-спорните точки в Изборния кодекс между ДПС и останалите три партии.

Лютви Метстан заяви, че този текст в кодекса е абсурден. Това даде началото на серия от скандали в пленарната зала.

„Гласувах „против", защото този текст е не просто дискриминационен, той не просто, че не защитава българския език, а откровено застрашава българския език, защото току-що едно антиевропейско мнозинство даде право на други държави, в които живее българско национално малцинство, то да бъде обект на дискриминационно отношение", коментира Лютви Местан.

„Току-що, забранявайки използване на други езици в хода на една предизборна кампания, вие казахте на националните парламенти на други държави, в които живее българско малцинство, че българите в чужбина могат да бъдат дискриминирани и на тях може да им се забрани да ползват своя майчин български език, защото, каквото ти е отношението към вътрешните малцинства, такова отношение ще искаш и към българското малцинство в чужбина", каза Местан. По думите му този текст е абсурден. Той зададе въпрос, ако за изборите за български представители в Европейски парламент листата на ДПС се води от сър Греъм Уотсън, на което той има право, на какъв език ще води той кампанията си.

"Аз искам за протокола да отразите репликата от уж европейската партия ГЕРБ, които казаха, че ако Греъм Уотсън иска да участва в кампанията в България, да научи български език. Тоест ако не знае български, няма да участва. Къде има такова ограничение в Европа", заяви още Местан.

Скандалът продължи с пълна сила след изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов:

„Мечтата ми беше да живея в свободна и демократична България и един ден ще го постигна без значение вашето отношение към демокрацията. Гласувам „против" потисническото мислене на част от българските депутати. Искам да бъда свободен и ще бъда свободен. Заради тази свобода има български граждани, които се лежали по затворите, били са разстрелвани и ако мислите, че с този закон ще успеете да ни ограничите, от сега ви казвам: Следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата си! В никакъв случай няма да се откажа от нея. Аз ще бъда свободен въпреки вашите рестриктивни действия", каза депутатът.

Хафъзов декларира, че ще върви по пътя на Осман Калъч, Ахмет Давутоглу и Ахмед Доган. "Аз съм за демокрация и ще продължавам да бъда за нея, без значение вашето отношение към демокрацията и към малцинствата в страната", допълни той.

Залата освиркваше цялата реч на депутата от ДПС. Депутатите от ГЕРБ и "Атака" напуснаха пленарна зала. По предложение на Десислав Чуколов от "Атака" беше направена поименна проверка на депутатите в залата, от която стана ясно, че няма кворум и Михаил Миков прекрати днешното заседание.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не очаква разпадане на подкрепата между БСП и ДПС въпреки скандалите от тази сутрин между коалиционните партньори. „Когато хората се целуват, има моменти, когато се карат", коментира още Борисов по повод скандалите между БСП и ДПС „за" и „против" майчиния език в предизборната кампания. Борисов определи изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов като провокация.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров осъди остро изказването на депутата от ДПС и обясни, че е недопустимо депутат от българския парламент да говори по този начин, да споменава тези имена, свързани със скандалната турска история.

Минути след края на заседанието председателят на Народнотo събрание Михаил Миков анализира текста на ДПС, който беше отхвърлен, заради което избухна и скандала между ДПС и останалите три партии в парламента.

„Няма кворум, закрих заседанието. Текстът доразвива възможността кампанията да се провежда на български език. То е продължение на първото изречение, че кампанията се води на български език. За съжаление в дискусията никой не прочете текста. Емоцията и сенките зад текста бяха водещи в мотивирането на народните представители", каза Миков.

След края на заседанието всички социалисти се събраха на заседание на парламентарната група.

Червеният депутат Янаки Стоилов представи официална позиция на БСП, а именно, че Българската социалистическа партия подкрепила идеята да се води изцяло и само на български език предизборната кампания. Настояват и се надяват в понеделник да има извънредно заседание, за да се довършат останалите теми по Изборния кодекс.

Червените депутати настояват Движението за права и свободи да се разграничи официално от изявлението на колегата си Хюсеин Хафъзов, но на този етап все още не е ясно какво ще стане, ако ДПС не се разграничи.

Очаква се след края на срещата между червените депутати да стане ясно ще насрочили ли председателят на парламента нови извънредни заседания на Народното събрание, както и първите политически реакции в ляво от изострените отношение с коалиционния партньор ДПС.