Фандъкова не разреши провеждането на Луковмарш в София
Фандъкова не разреши провеждането на Луковмарш в София / снимка: Sofia Photo Agency

Столичната община не съгласува тазгодишното провеждане на Луковмарш на 15-ти февруари, съобщиха за Дарик от институцията.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е взела решението въз основа на становища, които е поискала от МВР и главния прокурор Сотир Цацаров.

Тя е разпоредила на директора на СДВР да се погрижи за спазването на обществения ред и сигурността на гражданите. С това си решение, Столичната община на практика забранява провеждането на шествието.

Това се случва за първи път, след 11 години от началото на честванията в памет на ген. Христо Луков.

В неделя в столицата се проведе протест против шествието. От ДПС и неправителствени организации също се обявиха против проявата.

Луковмарш се провежда през февруари в София всяка година от 2003-а насам. Представлява траурно факелно шествие в памет на генерал Христо Луков, който е спорна личност в българската история. Бил е лидер на силно повлияния от фашизма и национализма Съюз на българските национални легиони и е поддържал близки връзки с нацисткия режим на Третия райх. Поради тази причина редица неправителствени организации и общности считат, че Луковмарш е неонацистка проява.