Кмет сипе обвинения срещу Чобанов за парите за общините, плаши със съд
Кмет сипе обвинения срещу Чобанов за парите за общините, плаши със съд / снимка: DarikNews.bg, Дарик-Велико Търново
Кмет сипе обвинения срещу Чобанов за парите за общините, плаши със съд
70296
Кмет сипе обвинения срещу Чобанов за парите за общините, плаши със съд
  • Кмет сипе обвинения срещу Чобанов за парите за общините, плаши със съд

Кметът на Златарица Пенчо Чанев съобщи, че подготвя иск, с който ще обжалва решението за разпределението на 500-те млн. лева от публичната инвестиционна програма на правителството.

Според градоначалника средствата за проекти на общините са разпределени несправедливо, а кабинетът е игнорирал общините, които не са част от управляващото мнозинство, сред които и Златарица.

Кметът директно обвини финансовия министър Петър Чобанов в липса на прозрачност в начина, по който оглавяваната от него комисия е одобрила проектните предложения, тъй като протоколът все още не е качен в интернет страницата на Министерски съвет.

Община Златарица е кандидатствала за финансиране с осем проекта на обща стойност 4 млн. лв., но нито един не е одобрен. Според кмета предложенията напълно са отговаряли на критериите на програмата за растеж и развитие на регионите, въпреки това са отрязани от финансиране.

Жизнено важен е един от проектите на стойност 809 хил. лв. за изграждане на ВиК мрежа в Горско Ново село и Родина. „В момента 1200 жители на двете села ползват вода от собствени водоизточници, която е негодна за пиене, тъй като концентрацията на нитрати надвишава два пъти нормата", посочи кметът.

На базата на изследване на водните проби от прокуратурата са направили предписание до кмета да вземе спешни мерки за отстраняване на проблема. Екипът на Чанев е изготвил проекта и го е внесе при областния управител, както всички останали общини. Явно комисията, разглеждала проектните предложения, ги е одобрявала по списък и на партиен принцип, жалва се Пенчо Чанев, който е единственият кмет от ВМРО.

Той е изпратил писмо до министъра на финансите Петър Чобанов с искане за среща и за публикуване на протокола от заседанието на комисията. По този начин ще има прозрачност за мотивите за разпределението им, уточни Чанев.

Той даде 20-дневен срок за отговор на министъра, след което ще бъдат предприети и по-радикални действия като протести и блокади на улици. Община Златарица подготвя и иск, с който ще обжалва министерското постановление за одобрените проекти пред Върховния административен съд.