Социалисти масово напускат партията в Монтана заради АБВ
Социалисти масово напускат партията в Монтана заради АБВ / снимка: БГНЕС, архив

75% от общинската организация на БСП-Монтана или 108 основни партийни организации, голяма част от членовете на общинския съвет на БСП и цялата младежка организация на партията, прекратяват членството си в столетницата и подкрепят националната гражданска инициатива АБВ. Това обяви Ивета Георгиева - досегашен член на Националния съвет на партията днес пред журналисти.

„За всички беше тежко, БСП не се напуска лесно, особено по-възрастните хора, особено тези, които са били винаги секретари, първи секретари, заяви досегашният лидер на общинския съвет на БСП-Монтана Емил Константинов.

На въпрос дали ще напусне поста си в управителния съвет на МБАЛ-Монтана, той уточни, че според него управляващите имат намерение да извършват политически уволнения, но може той да ги изпревари. Константинов не се ангажира с конкретни цифри за това колко точно са хората, които са напуснали, но уточни че в началото на седмицата в Монтана е била изпратена ревизионна комисия от централата в София, но не знае подробности за работата й.

Георгиева и Константинов дадоха пресконференцията в досегашния офис на партията в Монтана. На вратата му обаче вече не стои символът на БСП, а табелка на частна софийска фирма, която е наела помещенията.

Още за аргументите, с които Георгиева обясни масовото напускане на партията в Монтана: „Ръководството на Българската социалистическа партия наложи плоския данък, позволи на банките законно да ограбват хората и отряза правата на работещите чрез промени в Кодекса на труда. Тези действия показват, че БСП няма нищо общо с идеите, декларирани от партията. Свидетели сме на дясно говорене и дясно политическо поведение. Ръководството на БСП, начело със Сергей Станишев, демонстрира пренебрежението си към членовете, като ни приравни към безгласна тълпа, която одобрява всичко внушено от платените партийни апаратчици".

По думите й Сергей Станишев с апаратни хватки и тежки зависимости води партията към гибел. „Ръководството на партията с предоставената му от нас политическа власт действа като наказателен взвод спрямо членовете, които отстояват левите си убеждения. Не искаме ръководство, което ликвидира структурите си", заяви още тя.