Екоминистърът спря общия устройствен план на Царево
Екоминистърът спря общия устройствен план на Царево / снимка: БГНЕС
Екоминистърът спря общия устройствен план на Царево
70262
Екоминистърът спря общия устройствен план на Царево
  • Екоминистърът спря общия устройствен план на Царево

Общият устройствен план на Царево няма да влезе в сила и няма да бъдат издавани строителни разрешения, докато планът не бъде променен и не бъде изготвена нова екологична оценка, каза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Тя допълни, че министерствата на околната среда и водите и на регионалното развитие са направили анализ на ситуацията и са преценили, че е най-добре да се направи пълна актуализация на общия устройствен план, за да се избегнат всички неясноти.

В петък министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева издаде заповед за проектиране на изменение на общия устройствен план за Царево. Министърът на околната среда също подписа заповед за спиране на плана до изработването на нов и влизането му в сила заедно с нова екооценка, каза самата тя.

Михайлова допълни, че причините за изготвяне на промени в общия устройствен план на Царево са много. "Има писмо от Брюксел, имаше граждански протести, имаше и други писма на граждани, които пък искат да правят нещо в района на Царево, имаше жалби от неправителствени организации, които считат, че така се нарушават правата на хората, които имат земя на територията", каза министърът.

От ведомството са направили анализ на ситуацията и са си дали сметка, че при тази неяснота не може да продължава развитието на региона.

Според Искра Михайлова най-добрият вариант е да се направи пълна актуализация на целия устройствен план и да се изготви нова екологична оценка.