Вотът на недоверие цели да накара властта да коригира действията си
Вотът на недоверие цели да накара властта да коригира действията си / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Вотът на недоверие цели да накара властта да коригира действията си
70209
Вотът на недоверие цели да накара властта да коригира действията си
  • Вотът на недоверие цели да накара властта да коригира действията си

Вотът на недоверие цели да накара правителството да коригира част от действията си в сферата на сигурността и обществения ред. Това стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ Веселин Вучков, който представи мотивите за третото искане на опозицията за сваляне на правителството - този път заради сектор "Сигурност".

В пленарната зала на дебатите по вота на недоверие присъстват премиерът Пламен Орешарски и министри от кабинета му.

По искане на социалистите разискванията по вота на недоверие се предават пряко.

Депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков попита реторично управляващите дали си дават сметка в другите държави, особено в Европа и не само там, за какво хората излизат по улиците и площадите, за да демонстрират и да изразяват своето недоволство.

„Когато се провежда някаква социална реформа или се намаляват заплати, или се провежда някаква данъчна реформа, дадохме своя съществен принос в световната история, че заради назначаването на ръководител на конкретна специална, по принцип секретна служба, по улиците и площадите на Република България за броени часове, дори бих казал в един миг, се изпълниха с изключително недоволни български граждани", заяви Вучков.

"Искам отново да напомня, наистина разбирам, че за някои хора това е неприятна тема, но как точно се случи реформата на ДАНС миналото лято. Това е нещо, което трябва непрекъснато да го напомняме, защото това не е просто нарушение на един закон, сух закон, като Закона за нормативните актове, а един принципен недостатък, който се превръща в политика на сегашното правителство и на сегашното парламентарно мнозинство, а именно - внасянето на закон през депутати, а не през Министерски съвет, отсъствие на каквито и да е било предварителни, публични, обществени дебати", допълни депутатът от ГЕРБ.

Изключително бързо, даже бих казал скорострелно приемане в пленарна зала на първо и второ четене за броени дни, при скъсени срокове, преди още да се конституират постоянните парламентарни комисии и едно бързо назначаване на председател на ДАНС на 14 юни, заяви Вучков." Вместо да подобри състоянието на сигурността тази промяна, която се случи миналата година, промените същност са били едно алиби за постигане на някакъв задкулисен необществен интерес", каза още той.