Пеевски управлява прокуратурата, заяви Цветанов
Пеевски управлява прокуратурата, заяви Цветанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

„Делян Пеевски управлява прокуратурата чрез огромното си влияние във Висшия съдебен съвет и чрез главния прокурор Сотир Цацаров".

Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов пред bTV.

„Проверете колко срещи са направени между Пеевски, Цацаров и Сарафов (зам.-главният прокурор - бел. ред.) по време на изборите за членове на ВСС и ще си отговорите на въпроса „Кой управлява държавата?", коментира още Цветанов.

Той аргументира твърденията си, припомняйки репликата на депутата от ДПС към него от парламентарната трибуна малко след конституирането на 42-то Народно събрание.

„Когато Делян Пеевски отправи обвинения към мен от парламентарната трибуна и каза, че ще имам проблеми с прокуратурата и данъчните, той имаше право - това ми се случи 20 дни по-късно. Това което се прави на президента, на нашия лидер - това е пример за употреба на всички държавни институции за една определена цел", обяви Цветанов.

Той настоя да отговори на зам.-главния прокурор, заради твърдението му, че Цветан Цветанов не е свещена крава за прокуратурата. В събота Сарафов обясни, че сред клиентите на държавното обвинение представителство има целият политически сектор, и даде пример с Цветанов и неговите три обвинения, свързани със специални разузнавателни средства.

„Цветан Цветанов не е свещена крава за българското правосъдие. Цветанов за мен не е особено важен, той не е изключителен с нищо. Ако е подслушан и е в рамките на закона, не виждам нищо лошо", коментира Сарафов и сравни Цветан Цветанов с „всеки дилър от „Надежда" и „Обеля", който вижда политическа поръчка в обвиненията срещу себе си.
„Искам да отговоря на Боби Сарафов. Когато този способ бъде използван, той трябва да даде съответните резултати. Трябва да се види, че Цветанов никога по никакъв повод не е правил това, в което го обвиняват. Еднакъв ли е подходът към всички?" попита Цветанов и посочи като антиподен пример решението на кабинета „Станишев" да ползва услугите на лобиста Хохегер, въпреки несъгласието на членовете на Министерския съвет тогава.

„Сарафов трябва да има предвид, че това което говори, разкрива, че е гузен. Ако говори за свещени крави, искам да попитам има ли свещени крави. В прокуратурата се говори, че Цацаров е прикрил сигнал срещу Сарафов за престъпление, в което може и самият той да е участвал, скрита е тази преписка, така говорят в прокуратурата, може би с това е свързан този растеж на Боби Сарафов в прокуратурата", предположи Цветан Цветанов.