Истината излезе наяве - пари за тунел под Шипка няма
Истината излезе наяве - пари за тунел под Шипка няма / DarikNews.bg, архив

За тунела под Шипка няма европейски пари, това става ясно от съобщение на пресцентъра на Министерския съвет, в което се цитира изказване на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, пише във водещата си публикация днес вестник "100 вести". В инвестиционната програма на правителството 50 млн. лв. са предвидени за рехабилитация на малките пътища, а бюджетът за борба с безводието е орязан от 35 на 20 милиона лева.

Истината излезе наяве - пари за тунел под Шипка няма
netinfo

„Става това, от което се опасявах“, коментира народният представител от ПП ГЕРБ Томислав Дончев, бивш министър по еврофондовете. На пресконференция в столицата миналата седмица Дончев заяви, че средствата по оперативните програми са достатъчни, за да бъдат финансирани тунелът под Шипка, магистрала „Хемус“ и електроннотоправителство".

„Има нужда от повече конкретика на ниво споразумение за партньорство и на ниво текстове на оперативните програми. Идва въпросът максимална яснота с какъв точно финансов ресурс се работи, защото през последната половин година цифрите се разминават с около 1.5 милиарда евро от 6 милиарда, през 7 до близо 7.5 милиарда, което е коментарът на ЕК. Темата е експертна, безспорно изисква политическо съгласие и внимание към детайла - заяви Дончев. - По оперативните програми са заложени 7.475 милиарда евро без съфинансиране, т. е. малко повече от парите през този програмен период. Разчетите показват, че те са достатъчни, за да бъдат финансирани всички приоритети и „Хемус”, и тунелът, електронното правителство плюс електронно правосъдие” заяви Томислав Дончев.

Истината излезе наяве - пари за тунел под Шипка няма
netinfo
„За мен е без съмнение, че изпълнението на тунела под Шипка, заедно с Обходния път на Габрово, са приоритетни за правителството на Пламен Орешарски и имам дълбоката увереност, че той ще бъде изграден в мандата на това правителство“, коментира народният представител от БСП Йордан Стойков.

„Аз, заедно с цялата габровска общественост, искаме тунелът да се случи” - бе категоричен народният представител, който пое ангажимент веднага да разговаря с министъра на регионалното развитие. „Министър Терзиева потвърди ангажимента, че тунелът под Шипка остава приоритет за правителството, но и нещо повече разпоредила е на Агенция пътна инфраструктура да се подготви апликационната форма за проекта след забавянето, което беше продиктувано от забавянето за обезщетяване на собствениците на терени покрай Обходния път. Така че в момента АПИ подготвя апликационната форма на проекта за да бъде представен в Европейската комисия“.