Българо-турската граница остава блокирана до решаване на проблема с разрешителните
Българо-турската граница остава блокирана до решаване на проблема с разрешителните / снимка: БГНЕС, архив
Българо-турската граница остава блокирана до решаване на проблема с разрешителните
70188
Българо-турската граница остава блокирана до решаване на проблема с разрешителните
  • Българо-турската граница остава блокирана до решаване на проблема с разрешителните

Българо-турската граница остава блокирана, докато проблемът с еднократните разрешителни, които си разменят двете страни не бъде разрешен, това е становището около което се обединява браншът на превозвачите. Днес сутринта представители на малките фирми, които търпят най-големи загуби от кризата между двете страни затвориха граничничните пунктове Лесово и Капитан Андреево. Към момента се пропускат само леки автомобили, автобуси и камиони, които превозват бързоразвалящи се стоки.

Превозвачи затвориха границата при Лесово и Капитан Андрево. Блокада има въпреки, че Турция отговори на искането на превозвачите за насрочване на среща между двете страни. Тя ще се състои на 21 февруари в Анкара. Там ще бъдат обсъдени квотите еднократни разрешителни и проблемите на границата. Малките и средни фирми обаче казват, че не могат да чакат до тогава, защото всеки ден от края на януари, когато търпят загуби, а десетки техни тирове стоят на границите с Турция. Ангел Дудов за проблемите на малките фирми и ситуацията на границата.

„На границата всички камиони са спрени, на вход в Турция не могат да влизат камионите, които идват от Иран, Ирак. Не може да се извършват превози. Знам, че доста голяма група от хора са на границата, сега отиват и още фирми, които ни подкрепят. Загубите ни са големи. Не само моята фирма, всички фирми търпят загуби - както малките, средните, така и големите", разясни Дудов.

Превозвачите от големите фирми заявиха, че подкрепят напълно протеста на малките фирми. Миролюб Столарски от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт смята, че проблемите на границата ще се разрешат скоро, защото и Турция търпи загуби.

„Много големи загуби има и вече турската икономика. Личните амбиции на някои хора мисля, че ще бъдат по-слабо защитени от икономиката на една доста силна държава. Ние продължаваме да блокираме границата. Сега са малките превозвачи, от утре вече от всички превозвачи. Просто ние ще подкрепим малките и средните превозвачи с жива сила", каза Столарски.

В следобедните часове представители на бранша се срещнаха с вицепремиера Даниела Бобева. Георги Петърнейчев от Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата каза, че Бобева застава зад бранша и напълно подкрепя исканията на превозвачите.

„Всички въпроси, които бяха поставени, тя ги прие. Застава твърдо зад нас и поставят ултиматум на турската страна - до 24 часа да отговорят на исканията ни. Освен това вика турския посланик на разговор и се надяваме, че в близките дни нещата ще бъдат решени и то в полза на това, както ние искаме", заяви той.

Георги Петърнейчев каза, че блокадата към този момент остава, но протест в столицата няма да има.

„Позицията остава, границата е затворена до сряда. Изчакваме да дойдат. Ако не се реагира от турска страна до сряда, тогава всички браншови организации подкрепят стачката и отиват на границата. Докато не се реши въпросът, няма да отворим границата", допълни Петърнейчев.

Около 2000 са малките и средни фирми, които търпят ежедневни загуби от края на януари, когато Турция спря да признава еднократните разрешителни, които си разменят двете страни. Браншът се обединява около искането проблемите между двете страни да бъдат разрешени в най-кратки срокове, преди 21 февруари и по възможност до края на седмицата.