„България на гражданите издигна Кунева за евродепутат
„България на гражданите издигна Кунева за евродепутат / netinfo

"Движение България на гражданите" оповести имената на кандидатите на партията за евроизборите. Решението беше взето след заседание на Националния съвет на партията във Варна. За листата са предложени Меглена Кунева, Ива Йорданова, Настимир Ананиев и Сергей Петков.

Структурите на партията в страната номинираха общо 19 души, от които бяха избрани изброените четирима кандидати. Сред номинираните бяха също Найден Зеленогорски, Прошко Прошков и Даниел Вълчев, но последните трима си направиха самоотвод и ще се концентрират над работата си в националната политика, съобщиха от пресцентъра на партията.

На пресконференцията след заседанието Меглена Кунева заяви, че е напълно наясно с това, колко е трудно да заемаш позицията еврокомисар, но е от изключително значение еврокомисарите да дават отчет за дейността си.

По отношение на образованието Меглена Кунева коментира, че това е приоритет не само на една партия, а на цялата държава. Тя подчерта обаче, че докато не започнат реални реформи в областта - нещата няма да тръгнат по правилния път. Кунева даде за пример Полша, където в продължение на 20 години се е работило в това направление и резултатите вече са налице, тъй като Полша е сред водещите държави в ЕС в сектор образование.

Според нея, за да тръгне образованието в правилната посока, е необходимо парите да се увеличават всяка година с 0,75% от БВП, докато не достигнат 7%. „В Швеция се отделят 6% от БВП за образование, при нас трябва да е повече”, категорична бе Меглена Кунева.