Сейфетин Шекеров извая четириметрова статуя на воин
Сейфетин Шекеров извая четириметрова статуя на воин / Дарик Сливен

Скулптура на български воин от средновековието, яхнал изправен на задните си крака кон, вае сливенският скулптор Сейфетин Шекеров - Сефо. Статуята ще бъде четириметрова и ще краси централния площад на Ловеч.

Скулптурата е поръчана на сливенския ваятел от ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев, но за поставянето й на градския площад в Ловеч има решение на общинския съвет в града, разказа самият Сефо. Тя ще бъде поставена на двуметров постамент с четири стъпала към него.

Статуята ще бъде монтирана на площада в Ловеч за празника на града 11 май. Тя ще бъде излята от бронз в леярна в София, от днес започва изработката на гипсовия й калъпа. Най-вероятно ще тежи около 3 тона.

Сейфетин работи по глинената четириметрова статуя от средата на януари. Започнал е да работи по поръчката от октомври, миналата година. В началото е изработил 40-см идеен проект на конника, след това модел, висок метър и 30 см.

Сейфетин Шекеров е от сливенското село Въглен, той е завършил местната художествена гимназия със специалност текстил, а след това Художествената академия в София, специалност скулптура. Ученик е на Вежди Рашидов. Негови творби се продават не само в България, но и в чужбина.