Румен Петков: Ръководството на БСП е поело ангажимент да не строи Белене
Румен Петков: Ръководството на БСП е поело ангажимент да не строи Белене / Дарик Добрич
Румен Петков: Ръководството на БСП е поело ангажимент да не строи Белене
70065
Румен Петков: Ръководството на БСП е поело ангажимент да не строи Белене
Румен Петков: Ръководството на БСП е поело ангажимент да не строи Белене
  • Румен Петков: Ръководството на БСП е поело ангажимент да не строи Белене
  • Румен Петков: Ръководството на БСП е поело ангажимент да не строи Белене

„Ръководството на БСП е поело някъде ангажимент да не се строи АЕЦ Белене. Трябва да се задава въпросът какъв е този ангажимент, къде е поет и каква ще е цената, която ще плати българският гражданин”, заяви в Добрич Румен Петков. Той присъства на откриването в града на първия извънстоличен офис на Сдружение „АБВ”.

Коментарът на Петков идва след днешното решение на партия „Атака” да изтегли от деловодството на Народното събрание предложението си за размразяване на проекта „Белене”.

„Очевидно тук става дума за нежелание на БСП да се строи „Белене”. Нямам съмнение, че ако всички депутати са достатъчно последователни, днес трябваше да има 200 гласа "за" рестартирането на проекта. Атака бяха яростни участници в референдума за „Белене”, те внесоха в предложението за размразяването на проекта в НС и тази сутрин тихичко го вадят от дневния ред. Ние като общество трябва да се замислим на какво са способни определени ръководства на политически сили в името на неясни интереси. Очевидно днешният акт е резултат на задкулисни разговори”, заяви още Петков.

Той коментира и предложението на президента изборите да се комбинират с референдуми. Петков подчерта, че е дълбоко убеден привърженик на пряката демокрация и че със своите действия БСП и Атака всъщност показват, че участието в референдуми няма стойност. По думите му предложението на президента е уместно, още повече че предстоят няколко вота и е добре с участието на обществото да могат да се откроят теми с общонационална значимост. В отделни общини също може да се търсят такива форми на пряка демокрация, смята Петков и даде за пример допитването в Бургас за проекта Бургас-Александрополис.

Румен Петков заяви още, че се надява за евровота ЦИК и администрациите по места да позволят на представители на АБВ да участват в общинските и секционните избирателни комисии. Това според него ще даде по-високо усещане за сигурност на гражданите при провеждането на изборите.

Петков показа папка с 1500 подписа на симпатизанти на АБВ, сред които имало секретари на партийни организации, общински съветници и др. Според него ръководството на БСП не трябва да тръгва на разправа с хората, които са му неудобни.

„Трябва да се даде шанс на разочарованите от ръководството на  БСП, на тези, които не биха гласували за листата на партията, да имат избор в лявото пространство и ръководството трябва много да се замисли какво да бъде отношението към тези хора. Партията не трябва да се възприема от нейното ръководство като бащиния”, заяви Петков.

Владимир Калчев, който в понеделник подаде оставка като председател на Общинския съвет на БСП-Добрич, счита, че отношенията между АБВ и БСП трябва да се запазят в конструктивен дух и не трябва да има омраза или ненавист.

На откриването на офиса присъства и представителят на АБВ във Варна Боян Димитров. С него пристигна и група симпатизанти, между които Иво Сеферов - два мандата кмет на Провадия и депутат в 40-то НС, Венко Вълчев – депутат от 38-то НС, Ели Иванова – бивш кмет на Девня. „Надявам се вторият извънстоличен офис на АБВ да бъде във Варна, това ще стане вероятно през втората половина на февруари. Имаме много съмишленици, които заявяват подкрепа за АБВ във Варна. Ние нямаме никакво намерение да внасяме разкол и разцепление в партията, с която сме свързани дълбоко, целта ни е да разширим влиянието на левицата в България и смятам, че точно това ще се случи на евроизборите”, заяви Димитров.

Румен Петков: Ръководството на БСП е поело ангажимент да не строи Белене
netinfo