Сметната палата откри нарушения в полетите на властта  при Борисов
Сметната палата откри нарушения в полетите на властта при Борисов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сметната палата провери полетите на властта в мандата на ГЕРБ
70064
Сметната палата провери полетите на властта в мандата на ГЕРБ
  • Сметната палата провери полетите на властта в мандата на ГЕРБ

Правителственият Авиоотряд 28 е извършил десетки нарушения и над 50 незаконни полета. Това са част от заключенията на одитния доклад на Сметната палата за ползването на правителствения Авиоотряд 28 по времето на бившия премиер Бойко Борисов в периода от август 2009 до март 2013 г.

Сред най-известните пътници на правителствената авиация са футболните отбори на Левски, ЦСКА, скандално известните "Бистришки тигри", Българския футболен съюз, кантората на собственика на Левски Тодор Батков, партия ГЕРБ и частни фирми.

Сметната палата откри десетки нарушения при ползване на правителствения Авиоотряд 28 по времето на бившия премиер Бойко Борисов. Одитът потвърждава установените по-рано факти от специалната анкетна комисия на Народното събрание, според които е допуснато извършване на полети без заявки и без заповеди на министър-председателя. Отрядът няма и лиценз за въздушен превозвач съгласно Закона за гражданското въздухоплаване.

Неправилно са отчетени приходите от полети за нуждите на физически и юридически лица и не е начислен данък върху приходите по Закона за корпоративното подоходно облагане.

От август 2009 до март 2013 година са изпълнени общо 387 заявки за специализирани полети и полети за нуждите на министерства и ведомства на стойност над 5,665 милиона лева. От тези полети 50 са за пътувания на президента, 22 - за председателя на Народното събрание, 3 за вицепрезидента и 69 за министерства и ведомства. Най-много - 243 пъти, е летял тогавашният министър-председател Бойко Борисов. По заявки на физически и юридически лица са изпълнени 53 полета на стойност почти един милион лева.

Сметната палата препоръчва да се определят контролните механизми и отговорните длъжностни лица, както и да се съставят досиета за извършените полети. В доклада се посочва още, че Авиоотряд 28 няма утвърден вътрешен акт за регламентиране на процеса по заявяване на полетите, което създава създава предпоставки за незаконни полети.

Документите от доклада са изпратени на бюджетната комисия в парламента, на премиера Орешарски и на други комисии и ведомства.

ВИЖТЕ ДОКЛАДА ТУК