Над 2000 студенти заминават за Великобритания ежегодно
Над 2000 студенти заминават за Великобритания ежегодно / Интернет
Над 200 хил.студенти заминават за Великобритания ежегодно
70040
Над 200 хил.студенти заминават за Великобритания ежегодно
  • Над 200 хил.студенти заминават за Великобритания ежегодно

Великобритания привлича годишно около 2 хил. българи за Бакалавърска степен и около още 800 младежи за магистратура. Това каза в ефира на Дарик, Ирина Христова, основател и съсобственик на най-голямата агенция за изпращане на студенти в чужбина.

Холандия и Дания също са сред най-търсените страни за чуждестранно обучение, а Франция и Германия традиционно привличат току-що завършилите в българия младежи. В Германия се наблюдава тенденцията, учебните програми да се преподават не само на немски, но и на английски език.

Най-търсените специалности остават Бизнес и икономика, но напоследък се забелязва и засилване на търсенето на Инженерни и технически специалности, защото те гарантират най-бърза реализация след завършване на висшето образование.

Младите хора търсят динамика в образованието, търсят тръпката от това, което учат. Тази тръпка си усеща, когато има много добра материална база или има много добра осъществена връзка с бизнеса. Тук именно западните университети изпреварват българските университети, с това, че през последните 10 години те инвестират милиарди в своята учебна база, кагегорична е Ирина Христова.

Eжегогодно през последните 11 години в България се провежда проектът „Световно образование”. Основната цел на проекта е да дава актуална информация за тенденциите в европейското и световно образование. След приемането на България към Европейския съюз (ЕС) възможностите за българските студенти се увеличават. Това включва студентско кредитиране и безплатно образование, като в проекта участват над 200 университета от цял свят.

Той се провежда два пъти в годината- на 15 и 16 февруари и октомври месец. В България пристигат представители на над 60 топ университета в Европа, сред които 25 са от Великобритания, 12 холандски, университети от Дания, които пък предлагат безплатно образование, както за бакалаври, така и за магистри.

От друга страна, за последните две години форум „Кариера в България. Защо не?” е събрал около 6 хиляди млади българи, професионалисти в различни области, които са учили в чужбина, но са се върнали в Бългрия да търсят реализация в родината си. Това каза за Дарик, Теменужка Спирова от екипа на Фондация „Идентичност за България”. За последната година, завърналите се млади българи са 1500 от 41 държави, сред които Великобритания, Франция, Холандия, Германия,САЩ, дори Венецуела и Бразилия.

Над 70% от младите кадри са намерили подходящ работодател и са доволи от новата си работа в България, допълва още Спирова.

Цялото предаване по темата, можете да чуете в прикачения аудио-файл.