Министър Терзиева откри прекия път за Маказа, от спирка Джебел до село Подкова
Министър Терзиева откри прекия път за Маказа, от спирка Джебел до село Подкова / netinfo

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откри днес 24-километровата пътна отсечка от спирка Джебел до село Подкова, част от пътя за Гърция през Маказа. Участници в церемонията бяха още председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Стефан Чайков, зам.-министърът на транспорта Петър Киров, народни представители от ДПС, ГЕРБ и БСП,кметове на общини и населени места, граждани.

„Основна цел на нашето правителство е да намаляваме разликите между регионите, а в граничните райони да се развива бизнеса чрез създаване на икономически зони и развитие на икономически отношения между страните”, каза пред стотиците присъстващи на откриването на пътната отсечка министър Терзиева, изтъквайки регионалното й и национално значение за съживяване на региона.

По проекта, който е на стойност 54 млн. лв. са изградени, са изградени 8 големи съоръжения, от които 6 моста и два селскостопански подлеза. Построени са и 9 кръстовища – 7 по директното трасе и две пътни връзки.

До средата на 2015 година ще започне и строителството на околовръстния път на Кърджали, част от трасето за Гърция през ГКПП „Маказа – Нимфея”, каза пред журналисти след откриването на новата пътна отсечка министър Терзиева. След като вече е готов идейния проект, до края на 2014 година ще бъде изработен и техническия проект, допълни тя. Изпълнението му ще струва 146 милиона лева – пари, които засега не са предвидени в бюджета, но по различни начини, включително и чрез европейски програми ще бъдат набавени през следващата година, каза още министър Десислава Терзиева.