Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу Филип Златанов
Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу Филип Златанов / снимка: БГНЕС, архив
Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу Филип Златанов
70006
Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу Филип Златанов
  • Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу Филип Златанов

Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу бившия председател на Комисията за конфликт за интереси Филип Златанов.

Той е обвинен за престъпление по служба, извършено в периода декември 2012 г. - юли 2013 г.

Златанов е нарушил задълженията си с цел да набави облага за други, от което са настъпили вредни последици за ръководената от него комисия. Разколебано е било доверието на хората в дейността и резултатите на ведомството и е била поставена под съмнение неговата независимост.

През юли миналата година Софийският градски съд отстрани от длъжност Филип Златанов след избухналия скандал с неговия личен тефтер.

Тогава прокуратурата разпространи данни от които стана ясно, че в тефтерчето си Златанов е отбелязвал с инициали и инструкции кои лица подлежат на преследване и за кои трябва да бъдат протектирани. Сред инициалите имаше такива, които съответстват на имената на политици от ГЕРБ.

Златанов нашумя със своето прословуто тефтерче, което стана и повод той да бъде клиент на прокуратурата.

В бележника на Златанов бяха открити написани инициали, съвпадащи с имената на действащи политици с различни указания за действия спрямо тях.

Главно действащо лице в тефтерчето е президентът Росен Плевнелиев, а Златанов според прокуратурата укрил проверка срещу държавния глава. В тефтера са срещани и инициалите И.Ф, Ц.Ц и Б.Б.

В средата на миналата година Златанов беше отстранен от длъжност, но бившият директор се оправда с твърденията, че тефтерчето служело за вписвания на лични становища по отделни преписки и не било свързано с политически нареждания.

Съдът обаче прецени, че високото служебно положение на Златанов може да възпрепятства изясняването на обстоятелствата по делото. Златанов коментира сигнала, получен в ръководената от него комисия срещу президента Росен Плевнелиев, с думите, че случаят е бил прекратен през 2012 г., защото нямало установен конфликт на интереси.