Майки получиха удостоверения от работилница за родители на УНИЦЕФ
Майки получиха удостоверения от работилница за родители на УНИЦЕФ / DarikNews.bg

Близо 20 майки от Велико Търново и Дебелец получиха сертификати за изключително израстване и напредък, постигнати по време на обучението си в работилница за родители “Да пораснем заедно”. Удостоверенията им бяха връчени вчера в общината от Росица Димитрова, директор на дирекция “Социални дейности и здравеопазване”.

Обучението се проведе по проект на УНИЦЕФ – “Работилници за родители – да пораснем заедно”, с партньорството на общината. Той включва три работилници във Велико Търново, Дебелец и Килифарево, където се обучават около 40 майки на деца до 4-годишна възраст.

Най-голяма е великотърновската група, провела 12 срещи в читалище "Надежда" от началото на ноември. Всички майки са с висше образование и са на средна възраст около 32 – 33 години. Те са с професии като психолози, учители, филолози и др., посочи ръководителят на проекта Даниела Тасева.

Светлана Хаджийска и Албена Прокопиева са водили занятията с майките. Те обсъждали теми, свързани с родителството и отглеждането на малки деца. Участничките вече са направили и своя затворена група за взаимопомощ във Фейсбук, което е показателно за успешността на създадените между тях контакти.

13 са били участниците в работилницата за родители в Дебелец. Тяхната средна възраст е 29 години с около 2-годишни деца. През февруари ще стартира и обучението за майките в Килифарево. Повече от 40 са общините в България, в които се реализират успешно работилници за родители по програмата на УНИЦЕФ.

"Ако организацията не осигури повече средства за тази дейност, сме предвидили финансиране на програмата в общинската стратегия за детето”, каза Росица Димитрова. Тя обяви, че Община Велико Търново вече е част от световната инициатива „Общината – приятел на детето”. До момента в тази мрежа участват 17 български общини, а в световен мащаб те са над 860. „Включването на община Велико Търново е безспорно добър атестат за работата в нея по различни направления на социално-икономическия живот, гарантиращи по-добър живот на най-малките й жители. Това е и една голяма отговорност и още много работа”, заяви Димитрова.