Нелсън Мандела оставя наследство от над 4 млн.  долара
Нелсън Мандела оставя наследство от над 4 млн. долара / Guliver/Getty Images

Нелсън Мандела оставя наследство, оценявано на 4,1 милиона долара (46 милиона южноафрикански ранда). Това показва неговото завещание, което бе отворено, предадоха световните агенции.

Мандела оставя само 1,5 милиона ранда на семейния си тръст, който осигурява средства за 30-те деца, внуци и правнуци на първия чернокож президент на Република Южна Африка (РЮА). Девет бивши членове на екипа на нобеловия лауреат за мир и икона на борбата срещу режима на апартейд в РЮА получават по 50 000 ранда. Мандела е оставил на шест образователни институции по 100 000 ранда.

Партията на покойния президент на РЮА, който почина на 5 декември на 95-годишна възраст, Африканския национален конгрес, ще получи известна сума, за да разпространява своите принципи и да лансира политиката си на национално помирение, допълва БТА.

Наследници на Мандела вече извличат печалби от славата на дядо си. Няколко от внуците му създадоха линия от шапки и тениски с неговия лик и с надписа "Дълъг път към свободата". Две от правнучките на Мандела, които живеят в САЩ, пък създадоха риалити шоу, наречено "Да бъдеш Мандела".