Прокуратурата поиска 28 години затвор за Марио Любенов-Заека
Прокуратурата поиска 28 години затвор за Марио Любенов-Заека / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Прокуратурата поиска 28 години затвор за Марио Любенов-Заека
69970
Прокуратурата поиска 28 години затвор за Марио Любенов-Заека
  • Прокуратурата поиска 28 години затвор за Марио Любенов-Заека

Прокуратурата поиска с три години по-тежка присъда за Марио Любенов-Заека, който е единственият жив обвиняем за убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник. На първа инстанция Любенов беше осъден на 25 години затвор от Пернишкия окръжен съд. Сега Софийският апелативен съд ще реши в едномесечен срок каква присъда да наложи на Заека. Пред магистратите Марио Любенов отново заяви, че няма общо с убийството на момичето, но така или иначе според него всички медийни дела в у нас завършват с осъдителна присъда.

Обвиненият за отвличането и жестокото убийство на 17-годишната перничанка застана пред Софийския апелативен съд след като през юни миналата година в Перник той шокиращо за всички се съгласи с обвинението, а окръжния съд постанови 25 години затвор. Самопризнанията на Заека тогава предизвикаха съмнения дори у адвокатите му дали върху него не  е оказан натиск.

По време на днешното заседание апелативната прокуратура поиска наказанието на Любенов да бъде увеличено с още три години. Адвокатите на му настояха да бъдат събрани и приложени към делото нови доказателства, както и съдебно-техническа експертиза, съдът обаче не уважи искането. Според адвокат Диана Ангелова няма данни смъртта да е била причинена по особено мъчителен начин, а изясняването на този въпрос има отношение към размера на наказанието.

„Квалифициращите обстоятелства колкото са повече определят по-тежко наказание. Няма особено мъчителен начин, няма безпомощно състояние. Уважавам болката на пострадалите, но трябва да се разгледат чисто юридически нещата, за да се стигне до един правилен избор”, обясни тя.

Във връзка с признанието, което Любенов направи на първото съдебно заседание, адвокат Ангелова заяви, че клиентът и не познава закона единственото му желание е било всичко да приключи максимално бързо.

„Той не е юрист, за да може и да вземе решение в момента кое е най-правилното освен това полицейските органи и всички техни изключително много нарушения по това дело останаха неизяснени. Остана една смърт неизяснена”, коментира още адвокатът.

Бащата на убитата Мирослава Васил Шумков заяви пред медиите, че няма никаква вяра в съдебната система. „Почти нищо не очаквам за момента. В тази корумпирана система и държава няма как да стане”, лаконичен беше бащата.

17-годишната Мирослава изчезна през ноември 2011 г., а два месеца по-късно тялото й бе открито заровено край местността Планиница. До трупа на момичето разследващите достигнаха благодарение на един от задържаните Стойчо Стоев-Чочо, който по-късно се самоуби при озадачаващи обстоятелства и в присъствието на висши служители на ГДБОП.

Мирослава изчезна през ноември 2011 г., а два месеца по-късно тялото й бе открито заровено край местността Планиница. До трупа на момичето разследващите достигнаха благодарение на един от задържаните Стойчо Стоев-Чочо, който по-късно се самоуби при озадачаващи обстоятелства и в присъствието на висши служители на ГДБОП. През целия период на разследването органите се основаваха именно на неговите показания.