Местните депутати си гласуваха увеличение на заплатите
Местните депутати си гласуваха увеличение на заплатите / DarikNews.bg, архив

Съветниците от комисията по правилник и устройство на Общинския съвет си гласуваха по 1000 лева месечно възнаграждение. Решението беше прието от 8 от общо 18 членове, на базата на нормативен акт, позволяващ заплатите на местните избраници да бъдат до 70% от тази на председателя на ОбС.

За отсъствие по неуважителни причини от сесия на Общинския съвет ще се удържат 250 лева. За пропуснато заседание на комисия предвидената санкция е 100 лева. 50 лева по-малко ще получи съветник, който закъснее за комисия с 20 минути, като с това не е осигурил кворум за започване на заседанието.

Дискусия сред съветниците предизвика предложение на Миглен Тодоров, който заяви, че съветниците би трябвало да получават пари на базата на участие в комисия или заседания на Общинския съвет. Той обясни, че по този начин съветниците ще се стимулират да участват в комисии и ще отпадне необходимостта от налагане на санкции.

Негови колеги обаче отхвърлиха идеята с аргумента, че заплащането „на парче” може да доведе до злоупотреби, като например ненужно често свикване на комисии. Славчо Славов от ГЕРБ изрази мнение, че администрацията би се затруднила, ако трябва да изчислява възнагражденията на база на посещение.

Д-р Ивайло Бояджиев пък коментира, че не е редно съветниците да получават пари в периоди, когато не се провеждат сесии и заседания на комисии.

Възникна и въпросът дали би могло да се стигне до парадокса местни депутати да плащат на общината вместо да взимат пари заради отсъствия и недисциплинирано поведение. Андрей Василев от "Нашият град" предложи санкциите да бъдат до размера на месечната заплата, за да се избегне неловката ситуация съветник да бъде длъжник на администрацията.

Друг спорен момент беше и определянето на т.нар. уважителни причини за неявяване на сесия или комисия. Според предложението извинение за отсъствие могат да бъдат болничен лист или заповед за командировка, издадена от председателя на Общинския съвет. Някои от съветниците обаче поискаха като уважителна причина да се тълкува и годишният платен отпуск.

За да бъдат факт новите възнаграждения, те трябва да бъдат гласувани на общинска сесия другата седмица.